Ann-Louise Andersson, är en av de hundratals stomipatienter som drabbas av Västra Götalandsregionens senaste upphandling av stomiprodukter. Foto: SVT

Tvingas byta stomiprodukter efter regionens nya upphandling: ”Inget har funkat”

Uppdaterad
Publicerad

Stomipatienter i Västra Götaland drabbas av regionens senaste upphandling av stomiprodukter.

En av dem är Ann-Louise Andersson, som nu tvingas begränsa sitt liv.

– Jag kan inte åka buss för om det blir läckage, då rinner ju avföringen ut, säger hon.

I klippet ovan berättar Ann-Louise vad det innebär för henne att byta modell på sin stomipåse, efter att ha använt samma modell i 40 år.

Upphandlingen innebär enligt tarm, uro – och stomiförbundet, ILCO, i Västra Götaland att omkring 2 800 av regionens 6 000 stomipatienter tvingas byta produkter, som exempelvis stomipåsar och stomibandage. Den siffran bekräftas även av regionen.

För Ann-Louise Andersson innebär det att hon nu tvingas byta det stomibandage som hon har haft i 40 år.

– Jag har provat olika varianter, men hittills har inget fungerat, säger hon.

Går att få dispens

Enligt Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götaland, är det möjligt för de stomipatienter som nu tvingas byta produkter att få dispens.

Men det har Ann-Louise Andersson inte fått.

– Att hitta något som fungerar är inte det lättaste. Men det är tur att jag är pensionär så att jag inte behöver gå till jobbet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.