Sverige vill svartlista amerikansk hummer och förbjuda import till EU-länder. Foto: SVT

USA och Sverige i strid om humrar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vill svartlista amerikansk hummer och förbjuda import till EU-länder. Det får amerikanska kongressledamöter i Maine att protestera och be president Obama om hjälp.

Det som retat upp kongressledamöterna i Maine, delstaten som ligger längst upp i USA:s nordöstra hörn, är att Sverige nu lämnat in en formell begäran till EU om att amerikansk hummer ska klassas som en invasiv främmande art.

Kan innebära importförbud

Skulle begäran få gehör skulle det innebära ett importförbud av amerikansk hummer till samtliga 28 EU-länder. Ett dråpslag för delstaten Maine som varje år exporterar hummer för 196 miljoner dollar, dvs ca 1,6 miljarder kronor, enligt AP. Nu har de ledamöterna även vänt sig till Obamas administration för att få stöd i frågan.

– Jag kan förstå att de är oroliga, det är en stor industri för dem. Men ett importförbud är det bästa verktyget för att få stopp av spridningen av levande individer, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Bakgrunden till Sveriges begäran är att det sedan 2008 upptäckts ett 30-tal amerikanska humrar i vattnen utmed Bohuskusten, de flesta i Gullmarn. Forskarna tror att de amerikanska humrarna importerats och att de fått spridning på grund av otillåten sumpning, vilket innebär att de förvarats i burar i vatten och att de sedan rymt eller släppts ut.

Oroar forskarna

Forskarna är nu oroliga att arten fått fäste och att det 30-tal amerikanska humrar som hittats endast utgör toppen av ett isberg. Och riskerna är stora, anser forskarna.

– Dels uppstår en konkurrenssituation mellan den amerikanska och europeiska hummern men det är ett framtida problem. Det stora problemet är att de amerikanska humrarna har sjukdomar som den europeiska är känslig för, säger Andreas Sundelöf.

Vad skulle det kunna leda till på längre sikt?

– Det skulle kunna leda till ökad dödlighet bland de europeiska humrarna och en osmaklig produkt som inte går att sälja om de bär på sjukdomar.

I Sverige är sumpning av amerikansk hummer otillåten men eftersom lagen är svår att kontrollera har frågan om ett importförbud diskuterats i flera år.

Amerikanska politiker upprörda

När nu Havs och Vattenmyndigheten skickat in Sveriges begäran till EU kan ett förbud komma att träda i kraft inom kort. Men den amerikanska kongressledamöterna tycker alltså annorlunda. Att 30 amerikanska humrar hamnat i svenska vatten anser de inte vara en ”invasion”. De anser inte heller att forskningen om konsekvenserna är tillräckliga. De vetenskapliga bevisen saknas, menar dem.

– Samtidigt är det viktigt att vi ligger i framkant och gör vad vi kan. Vi har stött och blött den här frågan i flera år nu. Vi kan dra paralleller till andra importerade arter och ofta börjar man för sent, säger Andreas Sundelöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Amerikansk hummer

Mer i ämnet