Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningsminister Mats Persson menar att det måste bli lättare för lärare att flytta ut stökiga elever från klassrummen. Foto: SVT

Utbildningsministern: ”Det är för stökigt i svenska klassrum”

Uppdaterad
Publicerad

Det måste bli lättare för lärare att slänga ut elever som stör på lektionerna. Det säger utbildningsminister Mats Persson efter SVT Nyheter Västs rapportering om läraren Hans Olofsborg som blev av med jobbet efter att ha tagit en elev i armen.

Både politiker och fackförbund har reagerat på inslaget. De anser att den lågaffektiva metoden har tagit för stor plats i skolorna.

Och nu säger utbildningsministern att regeringen arbetar med förslag på att lösa problemet med stökiga klassrum.

– Vi har otydliga regler i Sverige och det gör att enskilda lärare hamnar i kläm, det kan vi inte acceptera, säger Mats Persson.

Lättare att ta bort elever från klassrummet

Enligt Mats Persson är det en rad åtgärder som regeringen nu överväger. Bland annat vill man ta bort den dokumentation som idag krävs när en lärare väljer att ta bort en elev från ett klassrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.