Installationsbild från utställningen Drone Vision på Hasselblad Center i Göteborg. Foto: Cecilia Sandblom

Utländska konstnärer får inte komma till Göteborg – har för låg lön

Publicerad

Tre pakistanska konstnärer är inbjudna till Hasselblad center i Göteborg för ett seminarium under fredagen. Nu står det klart att alla tre nekas visum till Sverige med motiveringen att det finns en risk att de i så fall kommer att stanna kvar.

På fredag skulle tre konstnärer från Pakistan delta i ett seminarium om drönare i Göteborg. Nu visar det sig att alla tre konstnärer nekas visum av svenska ambassaden i Pakistan och att deras överklagan avslås av migrationsdomstolen.

– Det jättetråkigt och ledsamt. Det här seminariet blir inte som vi tänkt oss, säger Christina Backman, vd på Hasselbladstiftelsen.

Seminariet arrangeras av Akademin Valand, Göteborgs universitet och Hasselbladstiftelsen och utgår från det gemensamma projektet Drone Vision – Surveillance, Warfare, Protest. Det är ett tvåårigt forskningsprojekt som undersöker drönarteknologiernas betydelser för fotografi och mänskliga rättigheter. Tre utställningar öppnade samtidigt i somras – en i Göteborg, en i Lahore i Pakistan och en i Nicosia i Cypern.

Christina Backman är nu besviken på myndigheternas beslut som påverkar projektet. 

– Ambassaden tror att konstnärerna kommer att sticka. De menar att de inte har några pengar och anser därför det.

Har för dålig lön

SVT Nyheter Väst har tagit del av den överklagan som gjorts till migrationsdomstolen efter ambassadens beslut gällande en av konstnärerna. För honom motiveras nekandet av visum bland annat med konstnärens avsaknad av hög lön.

För att visum ska kunna beviljas behöver det finnas ”en stark social och ekonomisk förankring i hemlandet.” Samma ståndpunkt har migrationsdomstolen när de avslår konstnärens överklagan: ”Han har sedan några månader tillbaka en anställning, men hans lön får betraktas som låg.”

Att konstnärer och artister från vissa länder nekas visum har beskrivits som en återkommande trend i Sverige.

– Vi har fått stöd från Statens konstråd och Göteborgs interkulturella projekt för det här, det blir en sorts kontraproduktivitet i det hela. Vi får pengar från staten, men sedan kan vi ändå inte genomföra det, säger Christina Backman.

”Det är kört”

För ambassad och migrationsdomstol handlar det i slutändan om att konstnärerna kanske inte återvänder till Pakistan. Det finns tvivel när det gäller konstnärens ”avsikt att lämna Schengenstaternas territorium innan den sökta viseringen löper ut”, heter det i överklagandet.

Går det att lösa situationen? 

– Det gör det inte. Dels så är ju seminariet i morgon och dels så har vi fått domen. Det är kört, säger Christina Backman.

När SVT Nyheter Väst söker UD meddelar de att de inte vill kommentera enskilda fall.

FOTNOT: Seminariet blir av med övriga deltagare. Konstnärerna från Pakistan ska vara med via länk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer