Bilderna visar ett företagsområde där myndigheterna slagit till samt bilder ur en tidigare polisutredning från en lokal där svartarbetare bodde. Foto: SVT / Polisen

Utnyttjade svartarbetare igen – mitt under pågående polisutredning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu en gång slagit till mot en arbetsgivare i Strömstad som tidigare har utnyttjat papperslösa flyktingar som arbetskraft. Även den här gången hade personen svartarbetare, trots att den förra utredningen fortfarande pågår.

Det var under tisdagen som gränspolisen tillsammans med lokal polis och andra myndigheter gjorde razzior på en rad företag i Strömstadsområdet.

Ett av företagen som besöktes var samma som man tidigare gjort tillslag mot och som SVT Nyheter Väst tidigare har rapporterat om.

Arbetsgivaren hade ännu en gång svart arbetskraft och han hämtades in till förhör, misstänkt för brott mot utlänningslagen.

Det här var minst tredje gången polisen slog till mot samma företag, med samma resultat. Senaste tillslaget är inte ens färdigutrett.

– Det pågår en förundersökning efter vår förra insats. Av hänsyn till den kan jag inte uttala mig särskilt mycket om vad vi har upptäckt den här gången, säger Miran Shwan, gruppchef vid gränspolisen i Västra Götaland.

Bodde under svåra förhållanden

Förra gången upptäckte myndigheterna att så många som ett 10-tal personer bodde i en fastighet under ”miserabla” förhållanden. Arbetsgivaren rapporterades även då för brott mot utlänningslagen och flera personer togs om hand för att avvisas då de saknar uppehållstillstånd.

Så tidigt som 2011 slog myndigheterna också till mot samma arbetsgivare och även då bodde ett större antal svartarbetare under samma förhållanden.

Hur kan samma arbetsgivare fortsätta sin brottsliga verksamhet trots att ni har koll på den?

– Det är en bra fråga. Vi är flera myndigheter inblandade och varje myndighet gör sina utredningar. Vi har tyvärr ingen möjlighet att bara stänga ner verksamheten, i alla fall inte med en gång, säger Miran Shwan.

Det enda myndigheterna kan göra, enligt Shwan, är att visa samma uthållighet som den misstänkt kriminelle arbetsgivaren.

– Vi kommer att fortsätta att slå till så länge personen fortsätter med sin verksamhet. På längre sikt kan vi förhoppningsvis se till att stänga ner den, säger han.

Flera misstänkta

Under tisdagens tillslag besökte polisen även en rad andra områden i Strömstad. Cirka 30 personer kontrollerades och fyra togs i förvar för att avvisas. Ytterligare ett antal hade uppehållstillstånd men inte arbetstillstånd.

 Förutom den aktuelle arbetsgivaren misstänks en annan arbetsgivare för brott mot punktskattelagen då polisen påträffade 100 kilo olaglig tobak i personens lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.