Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikeshandelsministern vill se regional delöppning mot Norge

Uppdaterad
Publicerad
De stränga norska reserestriktionerna under coronapandemin har lett till att gränshandeln i bland annat Strömstad i stort sett upphört. Enligt Svensk handel har många butiker längs gränsen tappat mellan 80 och 95 procent av sin försäljning. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vill se en regional delöppning av gränsen, men besked från grannlandet dröjer.

Är det realistiskt med en regional delöppning?

– Vi har sett liknande exempel i Danmark och i Finland där man har öppnat upp för regioner som har en lägre smittspridning än Sverige som helhet, så absolut att det skulle vara möjligt, säger Anna Hallberg till SVT Nyheter Väst på onsdagseftermiddagen.

Är ni nära den punkten i förhandlingarna?

– Nej, och det är egentligen inte förhandlingar i sig, det är mer att vi vill erbjuda förslag. Sen är det Norge som fattar beslutet, och det måste vi ha respekt för.

Lovar inga satsningar

Kommer regeringen att bistå dessa regioner med någon annan typ av stöd?

Vi har lagt ett stödpaketet på 250 miljarder totalt från regeringen, något som även kommit gränshandeln till godo. Men jag kan inte lova några riktade satsningar just nu, utan jag jobbar för den stegvisa delöppningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet