För de som vill resa med tåg mellan Göteborg och Stockholm gäller det att vara ute i god tid. Enligt SJ blir det mer vanligt med slutsålda avgångar. Foto: TT/SVT

Utsålda tåg förmodligen på grund av klimatdebatten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen den 3 juni är alla tågbiljetter från Göteborg till Stockholm med SJ slutsålda fram till avgången klockan tio. Med MTR fram till klockan 11. Anledningen är enligt Anders Edgren, presskontakt på SJ, främst att våra resvanor förändrats av klimatdebatten.

– Affärsresenärerna åker mer tåg, säger han till SVT Nyheter Väst.

Redan under söndagsförmiddagen var alla avgångar innan klockan 09.59 med SJ och 11:05 med MTR på måndagsmorgonen från Göteborg till Stockholm slutsålda. Orsaken är enligt Anders Edgren, presskontakt på SJ, våra nya resvanor.

– Det har skett en stor förändring under den senaste tiden i och med klimatdebatten, främst är det affärsresenärerna som åker mer tåg, säger Anders Edgren.

Han lutar sig mot en nyligen publicerad Sifo-undersökning som SJ beställt. Den visar bland annat att dubbelt så många svenskar väljer tåg framför flyg nu jämfört med för ett och ett halvt år sedan. Men under senare tid har han och hans kollegor märkt att allt fler eftermiddagsavgångar på fredagar från Stockholm till Göteborg har varit slutsålda.

– Det är något vi pratat om internt. Det märks en skillnad, säger Anders Edgren.

Kan även ha andra orsaker

Just måndagsmorgonens slutsålda biljetter kan dock även ha att göra med att det under söndagen var omfattande banarbeten i Hallsberg, vilket kan ha gjort att folk har valt att åka på måndag morgon istället för söndag kväll.

– Det kan påverka något, men främst tror jag det är förändringen i resvanor som vi har lagt märke till under senare tid, säger Anders Edgren, presskontakt på SJ.

Nu planerar SJ fler avgångar mellan exempelvis Göteborg och Stockholm för att möta den ökande efterfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.