Linus Strand och Elin Jannesson fick vara med om ett unikt studentutspring i Skara, helt utan publik. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Gymnasieutspring i Skara utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Skara har en lång och hittills obruten tradition av studentfirande – men vid dagens studentexamen var allt annorlunda. Anhöriga fick stanna på parkeringen och titta på utspringet i mobilen.

– Det är ändå kul att få en helt unik student, säger Elin Jannesson som går ut på Ekonomiprogrammet.

I vanliga fall är studenten i Skara ett enormt folkhav, hissande av studenter, simning i Botan och en massa andra aktiviteter. Ett firande som inte ens ändrades när den formella studentexamen avskaffades för drygt 50 år sedan. Men coronapandemin har förändrat allt.

En bil per student

– Det har känts väldigt speciellt, men det har varit jättekul att man ändå har kunnat genomföra det. Man har gjort det så bra som det gått, säger Linus Strand som också tar studenten efter tre år på Ekonomiprogrammet.

Fredagens utspring ägde rum med en halvtimmes mellanrum för varje klass inför endast skolans kameror. De uppvaktande fick vänta i EN bil per student på parkeringen.

”Hoppas ändå att känslan infinner sig”

– Det annorlunda är att vi inte kan vara samlade alla samtidigt, men jag hoppas ändå att känslan infinner sig hos alla studenter, säger Petra Björk, rektor på Katedralskolan.

Trots att det saknades publik genomfördes utspringet med full inlevelse. Se mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.