Foto: TT

Vab-fusk slår miljonrekord

Uppdaterad
Publicerad

Beloppen som gäller ersättningen för vård av sjukt barn som föräldrar misstänks ha fuskat sig till slår alla tidigare rekord. Och antalet polisanmälningar har skjutit i höjden. – Vi har en extremt hög arbetsbelastning, säger Lars-Ove Westberg på polisens bedrägerisektion i Göteborg.

Det handlar främst om misstänkta bidragsbrott med den tillfälliga föräldrapenningen som betalas ut när barnet är sjukt. Men när Försäkringskassan misstänker att föräldrar begärt ut ersättning för tid de samtidigt till exempel jobbat så begär kassan pengarna tillbaka. Hittills i år har myndigheten begärt tillbaka närmare 50 miljoner kronor från föräldrar vilket redan är mer än under hela 2015 då kassan begärde tillbaka 40 miljoner kronor.

Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, beror detta troligtvis på fler och skärpta kontroller.

Sociala problem 

– Tidigare gjorde vi nästan enbart slumpmässiga kontroller och efter anonyma anmälningar. Men sedan ett par år tittar vi även på riskgrupper och dem som systematiskt missbrukar systemet. Det kan handla om att vi upptäcker att någon har begärt ut högre summor då vi går in och tittar mer noggrant på fallet, säger Niklas Löfgren.

Vilka är det som fuskar, generellt?

– Ofta finns någon form av sociala problem bakom. Det finns alla varianter, det kan vara missbruk eller skilsmässor, säger Niklas Löfgren.

Fängelse i straffskalan

När bidragsfusk misstänks görs inte bara ett återbetalningskrav utan också en polisanmälan. Något som i förlängningen kan stå fuskaren dyrt.

– Det är hårda påföljder för den som har utnyttjat systemet och kommit upp i stora belopp. Fängelse finns med i straffskalan, säger Niklas Löfgren.

Kan vara svårutrett

Lars-Ove Westberg, som arbetar på bedrägerisektionen i Göteborg där bidragsbrott utreds, beskriver trycket på avdelningen som högt.

– Det är ett ständigt inflöde av ärenden. När det gäller bedrägerier är uppfinningsrikedomen stor, säger han.

Bidragsbrott med tillfällig föräldrapenning kan vara svårutredda, menar han.

– Det är en typ av brottslighet där många säger att de inte förstått eller missuppfattat instruktionerna och för oss gäller det att kunna styrka grov vårdslöshet eller uppsåt, säger Lars-Ove Westberg.

2014:

Återkrav 15,3 mkr

Polisanmälningar 224

2015:

Återkrav 29,7 mkr

Polisanmälningar 532

2016 (1 jan – 30 juni):

Återkrav 49, 1 mkr

Polisanmälningar 609

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer