Hör varför kommunalrådet Martin Carling (C) har svårt att se vad EU egentligen kan göra för Dals-Ed. Foto: SVT

Dals-Eds kommunalråd: Svårt se nyttan med EU

Uppdaterad
Publicerad

Dals-Ed är den kommun där lägst andel av invånarna i hela regionen röstade vid förra EU-valet. Här är EU så avlägset att inte ens kommunen engagerar sig längre. Dals-Ed deltar i dag inte i ett enda EU-projekt.

Motståndet mot EU har varit stort i Dals-Ed ända från början. 1994, när vi folkomröstade om svenskt medlemskap röstade mer än två tredjedelar nej. Och sedan dess har ointresset hållit i sig. Vid förra valet gick bara lite drygt 40 procent alls till valurnorna, och det är den lägsta andelen i hela regionen.

– Den historiska motviljan är nog en av förklaringarna till att så få röstar, säger Martin Carling (C) som är kommunalråd i Dals-Ed. Men en annan är att man ser för lite nytta. Man har svårt att se vad EU betyder för oss här i Dals-Ed.

EU-valet 2019

Inget utbyte med EU

Från kommunens sida har man inget direkt utbyte med EU längre. Från att ha deltagit i både internationella utvecklingsprojekt, till sådana som gett investeringsmedel direkt till bygden, så deltar man i dag inte i ett enda EU-projekt.

– Det har säker många förklaringar, säger Martin Carling. Men en är att det har blivit svårare. Det tar ganska mycket tid och resurser att vara med i den typen av projekt. Det är nog den huvudsakliga förklaringen.

Så vad har Dals-Eds kommun för nytta av EU idag?

– Ja, det kan vara svårt till och med för mig att svara på faktiskt, säger Martin Carling.

Här kan du testa vår valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet