Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vadivel Paramesch tillsammans med sin fru Subashini Murugesan och deras nioåriga dotter Charis Veronica. Foto: Subashini Murugesan/Privat

Vadivels glädjetårar – för sina nya lungor: ”Hade dött om jag bott kvar i Indien”

Uppdaterad
Publicerad

Vadivel Paramesh svävade mellan liv och död i flera månader. Hans lungor slutade fungera efter att han drabbades av covid-19 förra sommaren. En transplantation var det enda som skulle hjälpa honom tillbaka till livet igen.

– Jag trodde jag skulle dö, säger han.

47-årige Vadivel Paramesh är en av de fem patienter som akut fått nya lungor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han var fullt frisk när han fick covid-19 för precis ett år sedan. Medan hans fru och nioåriga dotter blev lindrigt sjuka så blev hans tillstånd snabbt sämre.

Han blev till slut så sjuk att han var tvungen att få ECMO-behandling dygnet runt för att överleva. Det innebär syresättning av blodet genom en slags konstgjord lunga utanför kroppen.

Efter ett par månader stod det klart att hans lungor var så förstörda av viruset att de inte skulle återhämta sig enligt läkarna. Nya lungor var det enda som återstod.

– Jag väntade på nya lungor i 148 dagar och andades med hjälp av en ECMO-maskin, säger han.

Konstgjord lunga i 148 dagar

Hans fru och dotter besökte honom var och varannan dag på sjukhuset och de svävade länge i ovisshet. Men till slut kom beskedet de längtat efter. Läkare meddelade att de hittat lungor som skulle passa till honom.

– Vi blev så lyckliga och jag tackade gud. Jag vill också hylla min fru och dotter och alla läkare för allt de gjort för mig.

Han blir plötsligt väldigt rörd och tårarna rinner utmed hans kinder när han säger att han så gärna skulle vilja veta vem donatorns familj är för att kunna tacka dem för att ha fått sitt liv tillbaka. Han vet att det är omöjligt – men något som han vet med säkerhet är att han inte skulle ha levt i dag i fall han bott kvar i Indien.

Se och hör mer i klippet om Vadivels liv med de nya lungorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.