Foto: TT

Våg av BMW-inbrott i Göteborg

Publicerad

En bilinbrottsvåg drar över Göteborg. Under november månad har över 40 BMW-bilar blivit bestulna på delar. 

Inbrott i dyra bilar är inte ett särskilt ovanligt. Bland annat Audi och BMW har varit måltavlor för tjuvarna. Men nu har polisen i Göteborg sett att ett stort antal BMW-bilar utsatts för inbrott. Totalt handlar det om över 40 fordon, bara under november månad.

– Och det är mycket, säger Olle Carlström, gruppchef för brottssamordningen i Storgöteborg.

Det tjuvarna vill komma åt är främst krockkuddar, rattar och navigationsutrustning. Sedan säljs delarna vidare utomlands.

– Det är ganska säkert att det är för en utländska marknaden. Vi har goda skäl att utgå från att det är olika konstellationer som sysslar med detta och att det är ganska välorganiserat. Vi tittar på om det är seriebrottslighet som rör sig geografiskt, säger Olle Carlström.

Inbrotten ska ha skett på flera olika platser runt om i Storgöteborg, från Kungälv i norr till Mölndal i söder.

– Man kan säga att det är framför allt södra delen av Göteborg. Billdal bland annat, det har varit en del där. Men också Hisingen har varit drabbad i större omfattning, säger han.

Både SVT Nyheter Väst och andra medier har rapporterat om BMW-inbrott runt om i Västra Götaland under året. Bland annat i Uddevalla, Trollhättan och Värmland. 

Inbrottsteknik förbryllar polisen

Det är känt sedan tidigare att vissa inbrottstjuvar använder sig av mer avancerad teknik för att låsa upp bilarna utan att behöva bryta sig in. Även i Göteborgsområdet har sändare använts, enligt Olle Carlström. Men de flesta inbrott sker fortfarande genom att man krossar rutor för att ta sig in. 

Det som förbryllar polisen är däremot hur de kan göra det så tyst. 

– Vi ser att man krossat sidorutor i flera fall, egentligen utan att någon har hört, säger Olle Carlström.

Än så länge vet han inte hur inbrotten kan göras utan att någon märker det, men säger att det är något polisen arbetar med.

– Vi håller på att se lite djupare kring det.

Hur kan man skydda sig mot inbrott i bilen? 

– Det är alltid svårt. En del har upplyst på sina garageuppfarter och det är klart att få in bilar i sina garage för de som har är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer