Foto: SVT

Vågkraftspark stänger ner i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle bli världens största vågkraftspark i Lysekil ser nu ut att bli ett dyrt fiasko. Trots mångmiljonsatsningar går nu Seabaseds dotterbolag i Lysekil i konkurs.

Hittills har projektet kostat över 200 miljoner kronor, varav mycket kommer från statliga Energimyndigheten. Tanken har varit att skapa världens största vågkraftspark som skulle producera el till tiotusentals bostäder.

Men det har gått trögt. Bolaget har bara lyckats bygga ett 40-tal kraftverk på havsbotten nordväst om Smögen, långt ifrån de 420 verk som var tänkt för en fullskalig park.

Skeptikerna har hela tiden hävdat att det inte går att ha verksamhet i Sverige för att de svenska vågorna är för små och bolaget har genomgående haft tekniska problem.

Saknas djuphamn

Styrelsen fattade beslutet under onsdagen att stänga fabriken i Lysekil. Enligt Bohuslänningen kommer 21 heltidsanställda och 2 deltidsanställda sägas upp. I ett pressmeddelande säger styrelsens ordförande Gunn Ovesen att beslutet har fattats med tungt hjärta.

Som anledning till beslutet anges bland annat att Lysekil saknar en djuphamn. Bolaget har försökt hitta andra alternativ men inte lyckats, står det i pressmeddelandet.

Ingen produktion under lång tid

Lennart Pettersson är ombudsman på fackförbundet Kommunal. Nio av deras medlemmar är anställda på Seabased i Lysekil och kommer nu att bli av med jobbet.

– Det är så klart inte roligt, men de har förväntat sig detta under lång tid. De har inte haft någon produktion där under lång tid, säger han.

Under dagen har facket haft möte med de anställda och konkursförvaltaren och som det ser ut kommer de anställda inte att förlora några pengar på konkursen.

– De har skött löneutbetalningarna, säger Lennart Pettersson.

Redovisning utreds

Samtidigt är bolaget under granskning av Energimyndigheten. Enligt P4 Väst har myndigheten upptäckt brister i redovisningen på uppemot 30 miljoner kronor.

– Detta är inte ett standardärende, vi har upptäckt saker vi inte brukar upptäcka, säger Energimyndighetens enhetschef till radiokanlaen.

SVT Nyheter Väst söker Seabased för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.