Vågkraftsföretaget Seabased stärker sin närvaro i Lysekil. Nu är det klart att ett norskt konsortium går in som huvudägare. I och med det flyttar huvudkontoret till västkusten. Foto: SVT

Vågkraftsparken dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för den planerade vågkraftsparken utanför Smögen skjuter i höjden.

– Den kommentar jag kan ge är att en del saker har fungerat bra och att andra saker inte fungerat som det var tänkt. Det är helt normalt vid den här typen av projekt, säger Oivind Magnussen, vd på Seabased till Bohusläningen.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat kring vad som är tänkt att bli världens största vågkraftspark utanför Smögen. Så sent som för några dagar sedan konstaterades att bojar som behövs för elproduktionen ännu inte var på plats.

– Anledningen till att bojarna har kopplats ut är att vi har vissa problem med mekaniken som måste justeras, sa professor Mats Leijon, en av de drivande i projektet.

Nu skriver Bohusläningen att kostnader för löner, konsulter och material gjort att projektet blir betydligt dyrare än vad som tidigare beräknats.

Kostar över 200 miljoner

I nuläget har projektet kostat 204 miljoner kronor.

– Det är först när projektet är klart som det ska lämnas in en slutredovisning som visar hur pengarna har använts, säger Maria Olsson, som utsetts till Energimyndighetens handläggare, till Bohusläningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.