Rymdtorget har varit ett problemområde en längre tid berättar Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud på Transportförbundet. Foto: SVT

Ordningsvakter förbjuds jobba på Rymdtorget

Uppdaterad
Publicerad

Efter den grova misshandeln av en ordningsvakt på torget i Bergsjön gick ett skyddsombud in och utfärdade ett arbetsstopp. Nu går Arbetsmiljöverket på skyddsombudets sida och förbjuder vaktbolaget att utföra arbete på torget, med hot om 100.000 kronor i vite.

Söndagkvällen den 24:e september blev två ordningsvakter attackerade av ett tiotal personer på Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg.

Ordningsvakterna hade hjälpt den lokala matbutiken att stänga och följde personalen till sina bilar när de blev attackerade av flera stenkastande, maskerade gärningsmän.

– Rymdtorget har varit ett problemområde en längre tid, där våra ordningsvakter har blivit utsatta för hot och våld, berättar Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud på Transportförbundet.

Gänget jagade bort en av ordningsvakterna och misshandlade den andre, bland annat med en batong. Ordningsvakten fick föras till sjukhus med huvudskador och under natten kunde polisen gripa och anhålla en man i 20-årsåldern för inblandning i händelsen. 

Kunde ha blivit dödad

Samma dag som misshandeln ägde rum gick skyddsombudet för vaktbolaget in och stoppade allt vaktarbete på Rymdtorget.

Skyddsombudet angav att ”bevakningspersonal i arbetet riskerar att utsättas och utsätts för hot om våld, grov misshandel, våldsamt upplopp riktat mot bevakningspersonal. Stoppet läggs på grund av risk för hot och våld, och fara för eget liv.”

– Denna händelse var väl droppen som fick bägaren att rinna över. Ordningsvakten kunde ha blivit dödad. Vår bedömning är att det här är inte ett uppdrag för ordningsvakter och väktare utan det här är ett arbete för polisen, säger Ulf Jarnefjord.

Ordningsvakten ska ha blivit så grovt misshandlad att han fick flera jack i huvudet och händerna krossade när han försökte skydda sig, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst.

Kriminella gäng

Händelsen anmäldes av vaktbolaget till Arbetsmiljöverket som förra veckan gjorde en inspektion på torget i Bergsjön. Efter samtal med fack och arbetsgivare beslutade verket att införa ett förbud mot arbete på Rymdtorget för vaktbolagets anställda.

– Det som både arbetsgivaren och skyddsombuden beskrev för oss var långt över vad man kan förväntas behöva möta i jobbet som väktare, säger Pernilla Niia, enhetschef Arbetsmiljöverket Väst.

Arbetsmiljöverket har även utfärdat ett vite om 100.000 kronor ifall bolaget skulle skicka ordningsvakter för att arbeta på Rymdtorget utan att se till att ordningsvakterna inte utsätts för hot om våld eller våld vid arbetets utövande.

Dessutom ska vaktbolaget upprätta särskilda säkerhetsrutiner för arbetet i det aktuella området.

– Det arbetsgivaren behöver göra är att ta hänsyn till hur situationen ser ut där just nu. Det finns kriminella gäng här som går på bevakningspersonal, säger Pernilla Niia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer