• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Göteborgspolitikerna moderaten Jonas Ransgård, alliansen och kommunalrådet Ulf Kamne (MP) är upprörda över att Rymdtorget i stadsdelen Bergsjön i Göteborg nu står utan ordningsvakter.

Vaktstoppet på Rymdtorget upprör politiker

Politiker i Göteborg upprörs över att Rymdtorget i stadsdelen Bergsjön nu står utan ordningsvakter eftersom ett skyddsombud utfärdat ett arbetsstopp. De är rörande överens om att krafttag behövs för att få stopp på hoten och våldet i området. Men när det gäller hur så går åsikterna isär.

Det var vid den grova misshandeln för snart två veckor sedan, då två ordningsvakter blev attackerade av ett gäng på Rymdtorget i Göteborg, som en av väktarna blev svårt misshandlad.

Som SVT Nyheter Väst berättat tidigare, går också Arbetsmiljöverket på skyddsombudets linje och förbjuder vaktbolaget att utföra arbete på torget. Därmed står nu torget utan ordningsvakter, vilket upprör politiker i Göteborg. Både från de styrandes sida och alliansen:

–  Det är helt horribelt! Det är en nytt lågvattenmärke för otrygghet. Jag menar om inte ens ordningsvakter kan vara trygga utomhus, hur ska då vanliga göteborgare känna det?, säger Jonas Ransgård (M) till SVT Nyheter Väst.

– Det är jätteilla och mycket viktigt att vi snabbt löser stiuationen, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP) till SVT Nyheter Väst.

Inget nytt problem

Att det är oroligt i bland annat Bergsjön är ju inget nytt problem, vad har ni  från alliansens sida för ansvar för att det har gått så illa?

– Visst, situationen är inte ny men den har eskalerat tydligt de senaste åren. Självklart kunde vi ha gjort mer för att upprätthålla rättsstaten då vi hade regeringsmakten, men här i Göteborg har vi inte varit i styrande position sedan 1994, säger Jonas Ransgård (M).

Ransgårds förslag till en snabb och kortsiktig lösning på problemet är att få fler ordningsvakter som arbetar tillsammans och över större områden för att på så sätt minska riskfyllda situationer. Han vill också ha fler kameror och civilanställa inom polisen för att få fler i yttre tjänst i väntan på att fler poliser utbildas.

”Ransgård tramsar bara ”

Detta upprör miljöpartisten Ulf Kamne då han tycker att Ransgård utnyttjar en orolig situation för att driva sin agenda istället för att bidra till en lösning på problemet.

– Han tramsar bara Ransgård. Det här med fler poliser får han driva i riksdagen och där vill väl alla partier ha fler poliser. Kortsiktigt handlar det om att skapa en modell där vaktbolagen kan häva skyddstoppet i samarbete med polisen. Den långsiktiga lösningen är att se till att människor får arbete, en fungerande skola och att bygga bort trångboddheten.

Ni har ju haft många år på er i styrande ställning,  varför har ni låtit det bli så här?

– Man kan absolut vara självkritisk. Vi har tidigare inte jobbat tillräckligt mycket för ett jämlikt Göteborg, vilket vi tagit tag i.  Vi har inte heller kommit i gång i tid med bostadsbyggandet, men det har alla partier varit medverkande till. Nu däremot så byggs det mer än på 40 år, säger Ulf Kamne (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer