Våldsam brand på Orust – boende fick evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Ett lägenhetshus började brinna på lördagskvällen och 12 lägenheter totalförstördes. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Larmet om brand i ett flerfamiljshus i Henån på Orust kom klockan 19.45 på lördagen.

Vid 20-tiden brann det för fullt längs taket i fastigheten där ett 30-tal personer uppges vara skrivna.

– Vi hjälper till med avspärrningar och evakuerar folk. Alla som bor där ska vara ute ur huset, hoppas vi, sade polisens vakthavande befäl Johan Ljung på lördagskvällen.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Branden var fullt utvecklad och räddningstjänsten försökte hindra elden från att sprida sig till en fastighet som ligger vägg i vägg.

Kan vara anlagd

Enligt polisen började branden i en av trappuppgångarna och spred sig vidare upp till taket.

– Baserat på en sammantagen bedömning av uppgifter från platsen misstänker vi att branden var anlagd och vi har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Ingen person är gripen.

Representanter från kommunen och kyrkan har tagit sig till platsen för att hjälpa de evakuerade personerna. Kyrkan har även slagit upp dörrarna till ett församlingshem i närheten där de erbjuder tillfälligt husrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.