Arkivbild. Foto: Jessica Glow/TT

Våldsbrottsling på flykt från rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

En våldsbrottsling, dömd till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, har rymt från kliniken i Göteborgstrakten.

Polisen betraktar mannen som farlig, uppger Göteborgs-Posten, och en efterlysning har skickats ut över hela Sverige.

Mannen dömdes 2018 till sluten rättspsykiatrisk vård efter att tingsrätten funnit honom skyldig till försök till mord och grovt vapenbrott. Han hade då riktat ett vapen mot sin systers huvud och tryckt av flera gånger, men vapnet klickade.

Samma dag som rymningen kontaktades systern av den rättpsykiatriska kliniken som meddelade henne om rymningen.

– Jag är livrädd. Jag vågar knappt gå utanför dörren, säger systern till Göteborgs-Posten.

Polisen söker mannen

I en kommuniké som undertecknats av Eirini Alexiou, verksamhetschef rättspsykiatri, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bekräftas att mannen har rymt. Och han skriver vidare:

”Patienten har sedan juli månad, efter individuell bedömning, återkommande haft frigång på sjukhusområdet för promenader. Verksamheten hade inga indikationer på att patienten denna gång skulle komma att avvika”.

Så här säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till SVT Nyheter Väst:

– Vi har inga uppgifter ute om att mannen ska vara farlig för allmänheten. Vi har ju vissa rutiner när en sådan här rymning sker. Efterlysningen är ute och om mannen påträffas kommer han att föras tillbaka till psyk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.