Carina Iloson, överläkare inom gynekologi. Foto: SVT

Våldtäktsoffer missas av vården

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäktsoffer som inte söker vård akut har svårt att hitta rätt hjälp i efterhand.

– Det är svårt att veta var man ska ta vägen, säger Carina Iloson som är överläkare.

Varje år söker runt 300 kvinnor som är över femton år gamla vård på något av regionens dygnetruntöppna kvinnokliniker efter en våldtäkt. Men här finns ett mörkertal. Det handlar om kvinnor och män som inte polisanmäler eller söker vård inom de närmaste dagarna efter övergreppet. Där finns det inga utarbetade rutiner för hur de ska remitteras vidare för att få psykologisk vård, till skillnad från för dem som söker akut.

Svårt att hitta rätt

Carina Iloson är överläkare inom gynekologi och har varit med och tagit fram de riktlinjer som gäller inom akutsjukvården. Hon håller med om att det finns brister som vården är uppbyggd idag.

– Riskerna är ju när du inte faller in under sju dagar, eller 72 timmar eller vad gränsen nu ska vara. Då är det svårt att veta var man ska ta vägen. Det är knappt att de professionella vet, så hur ska man då som drabbad göra det, säger hon.

Hon anser att det finns gott om insatser och kompetens, särskilt i Göteborg, men att det är just svårt att hitta rätt.

Lösningen: En specialenhet

Lösningen som hon förespråkar är att det skulle skapas en ny specialistmottagning, jämförbart med den akutmottagning för våldtagna som finns på Södersjukhuset i Stockholm. Dit skulle alla kunna vända sig oavsett när övergreppet inträffat eller vilket kön offret har.

– Det blir ju som ett utvecklingscentrum där man också kan bedriva forskning och se vad som kan bli bäst för patienten på lång sikt, säger Carina Iloson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.