Nu införs valfrihet inom äldrevården – men facket varnar

Publicerad

Från och med första juli kan äldre i Göteborg och deras anhöriga välja privata vård- och omsorgsboenden i staden, något som förr inte var möjligt. Men det nya valsystemet innebär att minst ett och uppemot tio kommunala vård- och omsorgsboenden behöver stängas, och uppemot 600 kommunala tjänster försvinner.

Valfrihet – frihet att själv välja bland kommunala och privata vård- och omsorgsboenden i Göteborg. Det är vad kommunfullmäktige gav äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att införa i staden. Idag är det endast möjligt att bli placerad på privat boende om stadens egna boenden är fullbelagda.

Det nya systemet införs från och med 1 juli 2021.

Kostnad på nästan en halv miljard

I förvaltningens utredning kan man läsa att ett 50-tal personer redan aviserat ett intresse för flytt till ett privat boende. Därefter räknar man med ytterligare tio per månad fram till årsskiftet.

Detta skulle innebära totalt 110 privata platser som kommunen behöver betala för under 2021 till en kostnad av 33 miljoner kronor.

Under perioden 2021-2025 beräknas 650 privata vård- och omsorgsplatser tillkomma, till en kostnad av 481 miljoner kronor. Skulle det bli så att kommunen måste köpa alla dessa platser behöver man stänga cirka tio hem i det egna beståndet, och säga upp uppemot 600 personal.

Behövs duktiga undersköterskor

Babbs Edberg är förvaltningsdirektör på vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs stad. Hon tror inte att det nya systemet kommer leda till arbetslösa undersköterskor eller vårdbiträden.

– Vi tror inte det kommer bli så många personer som blir av med jobbet för vi behöver duktiga undersköterskor, det är ett bristyrke. Vi kommer behöva varenda en av dem, säger hon.

När det kommer till farhågor om att de äldre skulle kunna få det sämre hos privata aktörer, som enligt facket inte är lika lätta att kontrollera, säger Babbs Edberg att kommunen ställer samma krav på både kommunala och privata verksamheter och följer upp att kraven följs.

– Vi har ett ansvar att följa upp även de privata aktörerna och det gör vi, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.