Mats Sjöberg, klimatgruppen Tjörn ser fram emot vindkraftverk i Skagerack. Foto: SVT / Montage Zephyr

Han tar strid för vindkraftsparker utmed Bohuskusten

Uppdaterad
Publicerad

Två stora vindkraftsparker med upp emot 300 vindkraftverk kan komma att byggas utmed Bohuskusten. Planerna har mött kritik men nu får motståndarna mothugg. Naturskyddsföreningen ser gärna att vindkraftverken byggs.

– Någonstans måste vi få energi till vårt nya samhälle, säger Mats Sjöberg, aktiv i Klimatgruppen Tjörn.

I klippet hör du förespråkarnas argument om de planerade vindkraftsparkerna

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om protesterna mot de två planerade vindkraftsparker som kan byggas ute till havs i Skagerrack. Kritikerna menar bland annat att kustlinjen och den bohusländska miljön kan förstöras om vindkraftsparkerna blir verklighet.

– Energi behöver vi, men man får tänka på placeringar, för det kan fördärva så mycket, sa Lars Carlsson (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn, hörom veckan till SVT.

”Kommer knappt se dem”

Mats Sjöberg är medlem i Tjörns naturskyddsförening och har tillsammans med fyra andra personer startat en klimatgrupp som har som fokus på att påverka beslutsfattare i Tjörns kommun.

De menar att det ett klimatnödläge och att politiken måste agera snabbare för att rädda miljön både lokalt och globalt.

– Jag tycker att det hade varit jättebra med vindkraftverk ute till havs. Det är ingen som vill ha vindkraftverk nära sig, men placerar vi dem ute till havs kommer vi inte att höra någonting och vi kommer knappt se dem heller, säger han.

Het politisk fråga

På måndagen hölls ett extramöte i Tjörns kommun i frågan om vindkraftverken. Samtliga partier i kommunen är kritiska utom två: Socialdemokraterna och Miiljöpartiet.

– Vi bor nära en kustremsa där det blåser en hel del så jag tror att det kan vara effektivt att ha det här, säger Tanja Siladeji Dahne (MP), ledamot i kommunfullmäktige i Tjörns kommun.

Hon ser även andra fördelar.

– Det kan även ge nya arbetstillfällen vid konstruktion, montering och underhåll, säger hon.

Hör kritikerna i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.