Genrebild. Foto: TT.

Valhallabadet kan få finnas kvar – frågan ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring Valhallabadet i Göteborg, men nu är de rödgrönrosa partierna och Alliansen överens om att utreda vad det skulle kosta att ha kvar badet. Om det ska kunna användas i många år framöver så måste det ske en omfattande renovering, och frågan är nu vad det skulle kosta.

Valhallabadets vara eller icke-vara har debatterats flitigt de senaste åren. Eftersom badet ligger i evenemangsområdet i Göteborg så är markytan attraktiv. 2017 kom förslaget att Valhallabadet skulle ersättas med ett nytt centralbad, som skulle vara klart 2025. Det var dock oklart var det badet skulle ligga. En placering som föreslogs var Gullbergsvass.

Nu ska frågan utredas – igen. De rödgrönrosa partierna och Alliansen är åtminstone eniga om det. Och det handlar om att behålla badet på samma plats, men byta ut delar av det. Eller hela. Byggnaden är i dåligt skick efter flera års bristande underhåll.

Populär mötesplats

Tanken är att det kommunala bolaget Higab AB ska stå för utredningen.

– Valhallabadet är en viktig och populär mötesplats över generationsgränser och för göteborgare från hela staden. Det vore en stor förlust för Göteborg om Valhallabadet skulle försvinna. Därför är det bra att bolaget utreder på vilket sätt det kan bevaras, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition, i ett pressmeddelande.

Axel Josefsson (M), kommunstyrelsens ordförande, betonar att Valhallabadets framtid fortfarande är högst osäker.

– Det är en komplex fråga som hänger ihop med många andra frågor. Dessutom har olika partier haft olika åsikter. Det bidrar nog också till att det varit många turer, säger han till SVT.

Klart till våren

Han har inte ens en preliminär uppfattning om vad en renovering kan komma att kosta, utan avvaktar utredningen. Politikerna vill att denna ska genomföras skyndsamt, vilket kan innebära att den är klar någon gång under våren.

– När vi får den ska vi ta ställning till själva sakfrågan. Men prislappen är inte den enda faktorn. Det är mycket som planeras i det området och vi har ännu inga politiska beslut om hur vi ska gå fram där, säger Axel Josefsson försiktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer