Mohammadullah Uzbek tar hand om sin mor Bibikhal Uzbek som varit sängliggande sedan utvisningsbeskedet. Foto: SVT

Vändningen: 106-årig flykting får stanna

En 106-årig kvinna från Afghanistan har beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. Beslutet togs av migrationsdomstolen i Göteborg, som därmed ändrar ett tidigare beslut från Migrationsverket.

Hösten 2015 publicerade media världen över bilder från ett flyktingläger i Kroatien. De visade en äldre kvinna, då 105-åriga Bibikhal Uzbek från Afghanistan, vars son och barnbarn berättade att de hade burit henne på ryggen över bergen för att komma till Europa.

Till slut kom hon till Sverige och Hova i Gullspångs kommun.

Skulle utvisas

I juni i år meddelade Migrationsverket att Bibikhal Uzbek fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och ska utvisas till Afghanistan, något som Blankspot project var först med att berätta.

På Migrationsverket anser man inte att hög ålder i sig är grund för skydd och att regionen Bibikhal kommer ifrån i norra Afghanistan är säker att återvända till.

Ändrar beslut: ”Är extremt gammal”

Men nu har en enig migrationsdomstol ändrat Migrationsverkets beslut. Bibikhal Uzbek får stanna i Sverige, åtminstone ett tag till. Hon får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i 13 månader.

– Vi har beaktat hennes ålder. Hon är extremt gammal. Jag har aldrig varit med om någon sökande som har varit i den åldern. Hennes hälsotillstånd är jättedåligt, säger chefsrådman Dick Hjort.

Rätten skriver: ”På grund av risken för att kvinnans redan mycket dåliga hälsotillstånd kan komma att försämras drastiskt samt de mycket svåra umbäranden som en utvisning till hemlandet kan antas innebära finns det också enligt migrationsdomstolen sådana exceptionella omständigheter att en utvisning av kvinnan till Afghanistan kan anses utgöra omänsklig och förnedrande behandling av henne och därmed strida mot artikel 3 i Europakonventionen.”

Får stanna – i 13 månader

Anledningen till att tillståndet begränsats är att hon omfattas av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige som gäller under perioden 20 juli 2016 till 19 juli 2019.

Efter de 13 månaderna kan hon ansöka om förlängt uppehållstillstånd och då eventuellt få stanna ytterligare två år i Sverige, förklarar Dick Hjort.

– Sedan får vi se vad som ersätter den tidsbegränsande lagen, säger han.

LÄS MER: 105-åriga Bibikhal drömmer om Sverige

LÄS MER: 105-åring framme efter lång flykt från Afhganistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer