Vänersborgarna FÅR nytt rondellsällskap

Vänersborgs kommun har bestämt sig för att göra en storsatsning på cirkulationsplatser, senast i raden är rondellen vid Holmängen som har fått en miniatyrbondgård som utsmyckning. SVT var med när djurbesättningen kompletterades med en gräsklippare i fårakläder.

Holmängsrondellen har egentligen varit klar i några månader; det är först nu som behovet av gräsklippning har blivit aktuellt.
– Det är en robotgräsklippare som vi har täckt med ett fåröverdrag. Tanken är att den ska hålla gräsytan snygg och prydlig under hela säsongen, berättar Mats Andersson som är arbetsledare på kommunen.

Att det blev just en bonderondell beror på närheten till ett antal lantbruk som har funnits i området. Och att det blev en utsmyckning överhuvudtaget – ja, det har en lite mer komplicerad förklaring. Gunnar Lundberg – enhetschef vid Vänersborgs gatuunderhåll:

– Jag satt för några år sedan och tittade på TV4 som visade ett program om Laila Westersund. Hon tyckte att rondellerna i Spanien var mycket bättre och finare än här i Sverige, de är så tråkiga här. Man kan säga att idén föddes där.

Bert Karlsson ville göra samma sak

Vänersborgs rondellsatsning är således sprungen ur skådespelerskan Laila Westersunds jämförelse med spanska rondeller. Intervjun sändes i TV4 några år innan Laila gick bort. Vi har tagit del av den och kan konstatera att Görans minnesbild är korrekt.
Kommunen hoppas att rondellen ska locka fram glädje hos bilisterna som kör igenom den. De är också positivt inställda till förbipasserande som kör två varv i rondellen så länge det sker med försiktighet.

En påfallande nöjd Bert Karlsson kör in i rondellen, stannar till – i den – och pekar på fårgräsklipparen: 
– Den var fräck, sådana idéer har jag haft för länge sedan. Jag kom bara aldrig igång med det.
– Ja, och nu är det försent, nu är det redan gjort…
– Nej, det där överdraget är ju bara påsatt, jag skulle ha gjort det på riktigt. Men det är en bra idé – alltid retar det någon…

Namngiven

Kostnaden för arbetet i cirkulationsplatsen är lite svår att beräkna, enligt projektledaren Marika Karlsson ligger det totalt på cirka 50 000 kronor, bl.a. har en elledning grävts ner för att förse gräsklipparfårets hangar med ström.

Bert kör några extra varv i rondellen, och eftersom den nu har blivit komplett med ett betande robotfår börjar det skissas på om inte fåret behöver ett namn. Vi resonerar om att ha en namntävling men avbryts av SVT:s fotograf för dagen – Lisa Johansson:

– Ett robotfår i den här rondellen, med dess historia, kan egentligen bara heta en sak: Laila Bagge.
Namntävlingen är avgjord.
 

(I kommunens egen namntävling segrade dock förslaget Fårward...)

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bert Karlsson

Mer i ämnet