Pernilla Wadebäck är kriminalreporter på P4 Skaraborg, men var också Helena Anderssons vän. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Vännen och reportern Pernilla om Helenafallet: En person saknar fortfarande alibi

Uppdaterad
Publicerad

P4 Skaraborgs kriminalreporter Pernilla Wadebäck är barndomskamrat med Helena Andersson och hade besök av Helena samma kväll som hon försvann.

– Fortfarande är det ju en person som saknar alibi för delar av den aktuella natten och det vill ju familjen gå till botten med, säger Pernilla Wadebäck.

Men det dna som nu hittats på Helenas skor stämmer inte med den mannen som tidigare varit anhållen och delgivits misstanke om mordet.

– Hade man fått en dna-träff på honom så kanske man hade kunnat plocka in honom på nytt och pressat honom. Nu kanske man står på ruta ett igen kanske, säger Pernilla Wadebäck.

Helenafallet

– Men man ska komma ihåg att misstankarna mot honom grundas på att han saknar alibi.

Helena Andersson försvann efter att ha lämnat stadshotellet i Mariestad en kväll sommaren 1992. Dessförinnan hade hon varit hemma hos Pernilla Wadebäck i Töreboda på inflyttningsfest. Efter det har hon inte synts till. Några dagar efter att hon försvann hittades hennes skor i en hage. Sedan dess har polisen utrett fallet som mord.

Helenas familj vill att fallet ska flyttas från polisen i Skövde till avdelningen för ”kalla fall” i Göteborg.

– De vill ju att man med nya ögon tittar på utredningen. Hamnar utredningen där kanske det blir lite mer prioriterat, säger Pernilla Wadebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet