En av de namnlösa hundvalparna som är till salu Foto: Polisen

Vanskötta hundvalpar till salu

Uppdaterad
Publicerad

En hunduppfödare i Skaraborg som tappat kontrollen över sin verksamhet blev nyligen fråntagen alla sina 39 hundar. Nu söker polisen nya mattar och hussar.

– Det är trevliga vovvar, säger polisen Stefan Hjertén som fått på sitt bord att sälja hundarna.

Trevliga, men av oklart urpsrung. Ingen är hur som helst renrasig, och många är nog mer släkt än vad som egentligen är lämpligt.

– Ja, det är risk för inavel, det är det ju, säger Stefan Hjertén.

Inga stamtavlor

Den som är intresserad av en hund med fin stamtavla bör alltså leta vidare, ja, det bör egentligen alla som är intresserade av en hund med stamtavla eftersom alla de omhändertagna hundarna saknar sådana.

Men de är inte gratis för det, 6.000 kronor kostar valparna. De äldre hundarna är något billigare. Pengarna man får in går till att bekosta det hundhotell som hundarna bor på just nu, och ett eventuellt överskott går tillbaka till den gamle ägaren. Men hen ska nog inte hoppas på för mycket.

Lite intresse

Än så länge är nämligen inga hundar sålda, även om ett par personer har hört av sig och visat intresse.

– Vi gör en noggrann kontroll av dem som vill köpa. Bland annat kollar vi att de inte har djurförbud, deras familjesituation och var de bor, säger Stefan Hjertén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.