Sex instanser har tagit upp deras fall, sex gånger har de vunnit. Men helt säkra på seger är de ändå inte. Foto: SVT

Väntar sig fler rättsprocesser med kommunen i tvist om båthallar

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Rangaard har processat mot Kungälvs kommun i sex år över en otillåten verksamhetsetablering vid grannfastigheten ute på Koön. Det har kostat familjen hundratusentals kronor, de har vunnit i princip i samtliga instanser och nu kan kommunen inte länge överklaga. Men helt säkra på seger är de ändå inte.

Sex instanser har tagit upp deras fall, sex gånger har de vunnit. Det handlar om två båthallar på Koön som just nu drivs helt tillståndslöst. Tvisterna handlar om Kungälvs kommuns bygglovshantering och kommunens arbete med detaljplaner för området.

 – Det är i stort sett omöjligt att som privatperson driva rättsärende mot en kommun på grund av den tama lagstiftningen, säger Pål Rangaard.

Kostat familjen hundratusentals kronor

Men de har gjort ett tappert försök att stångas mot kommunens överklanden. Sex års processande har kostat familjen hundratusentals kronor.

 – Hade vi inte drivet processerna hade alternativen troligen sett än sämre ut, säger Pål Rangaard.

Kommunalrådet Miguel Ohdner (S) menar att det är meningsfyllt att för privatpersoner driva ärenden mot kommunen:

 – Självklart, här har ju detaljplanen blivit upphävd, nu gör vi en juridisk granskning och så får miljö- och byggnadsnämnden ta ett beslut utifrån detta, säger Miguel Ohdner (S), kommunalråd i Kungälv.

 – Vi i kommunen har lärt oss mycket av det här, vi har hittat ett 20-talpunkter där vi gjort fel och som ska inte upprepas.

 Men är det schyst att driva process mot enskilda kommuninvånare för att rätta till brister i den kommunala verksamheten?

 – Det jag kan säga är att varje kommuninvånare har rätt att överklaga kommunens beslut, och det händer att kommuner gör fel, och nu har kommunen fått backa på detta, säger Miguel Odhner (S).

Räknar med fler rättsprocesser

Detta är dock inget som lugnar Pål Rangaard.

 – Jag förväntar mig att det kommer nya rättsprocesser.

Trots att ni vunnit i sista instans?

 – Ja, det är vad jag förväntar mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer