Åsnorna Herbert, Hilma och Ketty har omhändertagits av Länsstyrelsen och är i behov av nytt hem. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Vanvårdade åsnor behöver nytt hem

Publicerad

Hilma, Herbert och Ketty, det är namnen på de tre åsnorna som farit illa på en gård i Falköping och som nu väntar på nya hem.
– Helst ska Herbert och Hilma säljas tillsammans eftersom de är beroende av varandra, säger Linnea Rudbäck på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det är ingenting ovanligt att Länstyrelsen omhändertar djur, men att djuren är åsnor hör inte till vanligheterna.

– Jag har jobbat här i 2,5 år och det här är första gången som jag hör talas om att åsnor omhändertagits, säger Linnea Rudbäck på Länsstyrelsen.

De tre åsnorna, som stod på en gård i Falköping, hade dåligt med hull på grund av för lite foder och de stod i smutsiga utrymmen där skaderisken var stor, enligt Länsstyrelsen. Åsnan Herbert beskrivs som lite skygg men är vänlig till sättet och kan vara med andra åsnor. Hilma tycker om att bli klappad och är lätt att pyssla om. Ketty, som är äldst med sina åtta år, beskrivs som vänlig och matglad.

Många brister

Vid samma tillfälle omhändertogs också en häst och ett 20-tal får på samma gård.

– Det hade varit många brister under en längre tid som inte åtgärdats, därför tog vi djuren till ett jourhem.

Fram till i somras var det polisen som hämtade djuren och skötte försäljningen, men numera är det Länsstyrelsens uppgift. De har dock som rutin att alltid begära polishandräckning ifall djurägaren säger nej till att djuren omhändertas eller om det förekommer hot.

– I just det här fallet gjordes en polishandräckning. Det är så klart tråkigt att det här behöver hända över huvudtaget, för djuren, oss och djurägarna.

Intresse av att köpa åsnor

Intresset för att de tre åsnorna har hittills varit stort.

– Vi har sedan i måndags fått in 26 intresseanmälningar på personer som vill köpa åsnorna. De kommer absolut att få ett bra hem, men vi har inte bestämt vem som ska få köpa dem ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer