Jan Zankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism, presenterar en ny rapport som visar att var femte offentliganställd i Göteborg har erfarenhet av att möta extremister. Foto: SVT

Ny rapport: Nära var femte har mött extremister

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte som svarat på en enkät från Göteborg stad har kommit i kontakt med våldsbejakande extremister. Främst handlar det om erfarenheter av islamistiska extremister och högerextremister.

Under måndagen släppte Göteborgs stad en ny rapport som bygger på en enkätundersökning om våldsbejakande extremism. 533 personer anställda inom bland annat skolan, sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården har svarat. Även personer i föreningar och organisationer har svarat på enkäten.

På frågan om man mött personer som är aktiva i, eller tillhör eller sympatiserar med en våldsbejakande miljö, svarar 17 procent av 464 svarande ja.

– Det är främst personer med kopplingar till den islamistiska miljön och den högerextrema miljön som de mött. Samtidigt är det fler än vi förväntade oss som svarat att de mött personer med koppling till den vänsterextremistiska miljön, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i ett pressmeddelande.

Propaganda del av vardagen

Undersökningen visar också att 21 procent av 381 svarande någon gång har utsatts för hot, våld eller trakasserier.

Bland de hoten finns också händelser som inte är kopplade till våldsbejakande miljöer.

Andra saker som nämns i rapporten är hur propaganda för olika ideologier sprids i sociala medier i form av videoklipp från föreläsningar eller slutna möten.

Propagandan sägs nå unga och förutom över nätet sker den även i form av klistermärken, flygblad och affischer som sätts upp på olika håll i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.