Hyreshöjningar på upp till 50 procent väntar när de gamla hyreshusen från 60-talet renoveras. Foto: SVT

Var tredje kan tvingas flytta om hyrorna höjs

Uppdaterad
Publicerad

Så många som var tredje hyresgäst i Göteborg kan tvingas flytta om hyran höjs med 50 procent efter renovering. Det är resultatet av en rapport som Hyresgästföreningen låtit genomföra i Göteborg. – Det är ett skrämmande resultat som undersökningen kommer fram till, säger Anna Lönn Lundbäck på Hyresgästföreningen.

Många hushåll står inför omfattande renoveringar de kommande åren när miljonprogrammen i Göteborg ska upprustas. Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen nu låtit genomföra kan så många som var tredje familj tvingas flytta om hyrorna höjs med 50 procent.

– Vi har länge vetat att stora hyreshöjningar får dramatiska effekter för många hyresgäster, men det är först nu som vi kan visa svart på vitt hur hårt det slår mot enskilda hushåll, säger Anna Lönn Lundbäck, ordförande på Hyresgästföreningen i Göteborg.

I undersökningen har man kartlagt alla fastigheter med över 100 lägenheter i Göteborg som står inför större renoveringar de kommande två åren. Totalt är det 23 000 hushåll med 51 000 individer som det handlar om, och enligt Anna Lönn Lundbäck riskerar en tredjedel av hyresgästerna flytta, då de hamnar under vad SCB klassar som klassar som skälig levnadsnivå.

– Det är katastrofalt för de individer och familjer som tvingas flytta. Jag kan inte föreställa mig osäkerheten och stressen över att inte veta var man ska bo, säger Anna Lönn Lundbäck.

Slår mot dem med lägst inkomst

Och en 50-procentig hyreshöjning för lägenheterna i miljonprogrammen är inte osannolik. En forskarrapport från Chalmers visade i augusti att många bostadsområden står inför hyreshöjningar på 30-50 procent, och det är de områden som har lägst medelinkomst som står inför de största hyreshöjningarna.

– Många gånger handlar det om redan ekonomiskt utsatta människor, har Mikael Mangold vid Chalmers institution för bygg- och miljöteknik tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Enligt Hyresgästföreningen så har hyrorna för de bostäder i Göteborg som redan renoverats höjts med mellan 11 och 75 procent de senaste åren, och i rena pengar innebär det att en trea har blivit 2660 kronor dyrare efter ombyggnation.

– Hyrorna har höjts med 52 procent under perioden 2013-2016, och det är alarmerande, säger Anna Lönn Lundbäck.

Segregationen riskerar att öka

Anna Lönn Lundbäck säger nu att fastighetsägarna i Göteborg har ett ansvar för att föra en dialog med hyresgästerna, och att hålla nere renoveringarna så att inte hyrorna blir för höga. Annars riskerar segregationen bli ännu värre än vad den redan är, säger Anna Lönn Lundbäck. 

– Det blir en flyttkarusell, då människor med lägre inkomst hamnar längre och längre ut i Göteborg. Och det är inte bra varken för individerna, eller för staden som riskerar att bli ännu mer segregerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer