Så vände Vara utflyttning till inflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Vara är kommunen som vänt från decennier av utflyttning till att bli en kommun med stadig befolkningsökning. I 25 år pekade siffrorna nedåt – men från 2015 pekar siffrorna tydligt uppåt.

Flyktingvågen gav en viss tillströmning men det verkar mer handla om långsiktiga satsningar på utbildning, kultur och inte minst en mycket stor tillgång på nya tomter som lockar folk till Vara.

– Här finns plats för mellan 200 och 1 000 bostäder, säger Johanna Forslund Kullander, samhällsbyggnadschef, när hos visar ett av Varas områden med lediga tomter.

Långsiktiga planer

I 25 år pekade siffrorna nedåt – men de senaste sju åren pekar siffrorna uppåt. De flesta vi talar med är överens om att det handlar om långsiktiga satsningar, ibland sådana som varit kritiserade på planeringsstadiet. Vara konserthus från 2003 är ett exempel. Det har blivit en kulturinstitution som både lockar långväga besökare och som finns med i potten när folk väljer att bosätta sig i Vara.

– En förklaring är att vi producerat många bostäder, både villatomter och småbostadshus. Det viktigaste är att ha en grundläggande service i form av skolor, men också att vi ska ha kultur- och fritidsaktiviteter, säger Gabriela Bosnjakovic.

– Vi märkte av flyktingvågen, men att vi fortsätter att öka handlar nog mycket om att vi lyckas få fram många bostäder och villatomter.

Ungdomar från hela landet

Bodil Warolin har följt Varas utveckling i över 45 år. Varabo och kommundirektör redan på 80-talet, senare tjänsteman i regionen.

– Den väl utbyggda tåg- och busstrafiken är också en viktig faktor. Det gör att familjer kan bo i Vara även om någon eller några i familjen pendlar till jobb eller skola, säger Bodil Warolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.