Polischef Erik Nord ser tendenser till att vardagsbrotten minskar till följd av coronaviruset. Foto: SVT

Vardagsbrotten minskar i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har polisens radiobilsutryckningar minskat med cirka 20 procent, vilket innebär en minskning med över hundra utryckningar per dag.

– Vi ser tendenser på att det minskar och förklaringen till detta är ju att fler personer håller sig hemma, säger Erik Nord polischef i Storgöteborg.

Samtidigt som polisen förbereder sig för ett stort personaltapp på grund av sjukskrivningar och VAB verkar det som att även vardagsbrotten minskar, allt till följd av coronavirusets utveckling.

– Vi har olika planeringsnivåer och just nu planerar vi för att halva personalstyrkan ska kunna vara sjukskriven och att vår yttre och inre tjänst ska fungera ändå, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Coronaviruset i Västsverige

Han berättar att han tror att anledningen till att brotten minskar är att när färre personer befinner sig på vägarna eller utomhus och stannar hemma så leder det helt enkelt till färre trafikolyckor, personrån och inbrott.

Tvingas pausa viss verksamhet

I dagsläget har polisen fler sjukskrivningar är normalt, men enligt Erik Nord är nivåerna fortfarande så låga att polisen kan omfördela sina resurser för att ta hand om de mest kritiska verksamheterna.

– I nuläget får man acceptera längre kötider för att till exempel hämta sitt pass, för egen del kan vi pausa viss vidareutbildning och kursmoment, och utredningar där läget inte är akut och istället prioritera vår personal på platser där de behövs mer. Men vi är förberedda på ett större bortfall av personal och det kan leda till att vi får ta in åtgärder som att flytta personal från andra delar av landet,  säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet