De anställda inom sjukvården får inte ta ut sina fyra veckor som de brukar i sommar. Det kommer påverka många som så väl behöver vila upp sig, varnar Vårdförbundet. Foto: SVT

Tusentals vårdanställda nekas önskad semester: ”Stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets medlemmar är missnöjda med årets sommarsemester. De får inte sina fyra sammanhängande veckor. Nu varnar Vårdförbundet för att deras slutkörda medlemmar inte får sin efterlängtade vila efter en intensiv coronavår.

– Det är en stor besvikelse. Vi har hållit på nu i nio-tio veckor. Så det är alltifrån besvikelse, trötthet och att dom är ledsna, säger Karin Frank, ombud för Vårdförbundet på Mölndals sjukhus och dessutom sjuksköterska inom anestesi som har fått rycka in de senaste två månaderna.

Strandade förhandlingar kring semesterperiod

All vårdpersonal på Sahlgrenska universitetssjukhus som arbetar med covidsjuka patienter har fått se sina fyra sommarveckor uppdelade. Semesterperioden som brukar infalla juni-augusti är nu utdragen över juni-september.

Coronaviruset i Västsverige

Vissa får ta den sista sommarveckan så sent som i början av september. Det ställer till det för många vårdanställda som har familjer, anser Vårdförbundet. Förhandlingarna kring semesterperioden med Sahlgrenska universitetssjukhus strandade i slutet av april.

– Förhandlingarna slutade i oenighet, konstaterar Karin Frank, ombud för Vårdförbundet på Mölndals sjukhus.

Vårdförbundet: ”Det finns gränser även för oss”

Men det är en exceptionell situation, ska man inte stå ut med sånt här då?

– Jo, men det gör ju alla. Alla står ut väldigt bra, men det finns ju gränser även för oss, säger Karin Frank.

För varje flyttad semestervecka ersätts de vårdanställda med 8 000 kronor. Här hade Vårdförbundet önskat 30 000 kronor.

Sjukhusledningen: ”Vi har ett patientinflöde som vi måste ta hänsyn till”.

Samtidigt som inflödet av covid-19 sjuka patienter ökat igen de senaste dagarna så börjar snart sommarledigheten för många.

– Vi eftersträvar att få den sammanhållande semester som lagen säger att vi ska ha, men under rådande omständigheter, så kommer det att bli svårt att klara. Vi har ett patientinflöde som vi måste ta hänsyn till, säger Åsa Sand, områdeschef för IVA och Medicin på Mölndals sjukhus.

Osäkerheten kring utvecklingen gör att det är svårt att veta hur stort behovet av personal blir i sommar.

– Det har helt och hållet med hur många patienter vi behöver ta om hand, och det är svårt att beräkna, säger Åsa SAnd.

Kan leda till att anställda slutar inom vården

Men Vårdförbundet oroas över vad som kan hända framöver.

– Det värsta scenariot är att en del går in i sjukskrivning. Eller att de slutar och kanske söker jobb någon annanstans, varnar Karin Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet