Regionutvecklaren Claes Riddderbjelke ser risker med att för mycket sömnmedel skrivs ut. Foto: TT/Mattias Johansson, P4 Sjuhärad

Vårdcentral kritiseras – skriver ut för mycket sömnmedel

Uppdaterad
Publicerad

En vårdcentral i Dalsland ifrågasätts för sin utskrivning av sömn- och lugnande medel. 42 procent av patienterna som fått medicinerna har fastnat i regelbunden användning. Andelen bedöms som mycket hög.

– Det är definitivt risk att patienterna blir beroende, säger Claes Ridderbjelke, regionutvecklare i Västra Götaland.

Det var vid en uppföljning som Västra Götalandsregionen upptäckte att 42 procent av patienterna vid en vårdcentral i Dalsland fastnat i en regelbunden användning när de fått ångestdämpande läkemedel benzodiazepiner eller sömnmedel.

Siffrorna bedöms som mycket höga, inte minst i jämförelse med andra vårdcentraler i regionen där siffran ligger på cirka 13 procent.

– Det är en läkemedelsgrupp där nackdelarna överväger fördelarna. Det är risk för beroende och en toleransutveckling som inte är bra, säger Claes Riddderbjelke, regionutvecklare, som tidigare arbetat i ett projekt för att får ner användningen av sömnmedel.

Vårdkultur kan påverka

Nu kräver regionen att vårdcentralen tar fram en åtgärdsplan för att visa hur man ska minska förskrivningen. Ytterligare två vårdcentraler där förskrivningen legat högt ska ha fått liknande krav.

Hur mycket sömn-och lugnande medel som vårdcentralerna skriver ut skiljer sig mycket åt, enligt Claes Ridderbjelke. Det kan bero på svag socio-ekonomisk status bland patienterna men också hur hur vård- och behandlingskultur fungerar på vårdcentralern.

Preparat kan ge minnesförlust

Den som använder benzodiazepiner under en längre period riskerar bland annat att drabbas av depression och minnesförlust.

– De här preparateten påverkar så man får en sämre kognitiv förmåga så det är väldigt bra att man gör de här åtgärdsplanerna. Redan när man skriver ut preparaten ska patienten få reda på att behandlingen är tänkt att avslutas längre fram, säger Claes Ridderbjelke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.