Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambulanssjuksköterskan Nicklas Martinsson tycker det är problematiskt att inte kunna planera sin semester. ”Vi har fortfarande inte fått besked”, säger han. Foto: SVT

Vårdförbundet tar strid för medlemmarnas semester

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de centrala förhandlingarna för vårdpersonalens semester strandat så tar nu de lokala vid. Sahlgrenska har gett Vårdförbundet ett förslag: flytta semesterveckor till september. Men det är ingen bra idé, menar facket.
– Våra medlemmar är så hårt belastade att de är i behov av ledighet, säger Niklas Martinsson, ombud för Vårdförbundet.

SVT har i en enkät frågat landets alla regioner om vårdpersonalen kommer kunna få semester i perioden juni till augusti. Västra Götalandsregionen svarar att: ”För tillfället är det fullt fokus för att kunna säkra tillgången av personal för att hantera den nuvarande covid-19 situationen.”

På frågan om läkare och sjuksköterskor kommer kunna få sin semester svarar de:

”Vi vet inte ännu hur det blir, vi följer läget från dag till dag.”

Fler förhandlingar väntar

Men fyra veckors semester under juni till augusti är en lagstadgad rättighet, så nu blir det upp till varje arbetsgivare att förhandla med fackförbunden. I måndags strandade förhandlingarna mellan Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, och de stora facken Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal. Budet från SKR var att medlemmarna skulle få totalt 15 000 kronor i ersättning för att flytta två semesterveckor till slutet på december.

”Skambud”

– De förhandlingarna gick i stöpet med en smäll. Vi fick ett jättedåligt erbjudande, mindre än vi fått de senaste åren om vi flyttat en vecka till september eller oktober. Skambud, säger medlemmarna och är jättebesvikna, säger Anne Karin Höglund, Vårdförbundets avdelningsordförande för Västra Götaland.

Även ambulanssjuksköterskan Nicklas Martinsson tycker det var ett alldeles för dåligt bud från centralt håll.

– Det är ju sämre än vad vi blev erbjudna förra året, då vi fick 8000 kronor per flyttad vecka, så det är ju inte aktuellt, säger han.

”Ska föregås av förhandling”

När det gäller Sahlgrenskas förslag att flytta veckor till september svarar koncernkontoret:

”Inom vissa verksamheter överväger man att förlägga huvudsemestern även till september. Innan beslut tas om att förlägga huvudsemestern till annan tid än juni-augusti ska det föregås av förhandling med de fackliga organisationerna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet