Attendo har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor till sina äldreboenden. Foto: Attendo/TT

Vårdföretag anställer filippinska sjuksköterskor

Publicerad

Det råder brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Därför har vårdföretaget Attendo börjat anställa sjuksköterskor från Filippinerna. I år kommer de första få sin svenska examen.

Att filippinska sjuksköterskor söker sig utomlands för jobb är inget ovanligt, men för Attendo var det något helt nytt när man för några år sedan bestämde sig för att rikta blicken österut.

– Vi har haft allt svårare att rekrytera sjuksköterskor till våra äldreboenden. Nyutexaminerade väljer inte äldreomsorgen i första hand, det är sjukhusen som lockar, säger Carina Andersson, HR-chef på Attendo.

240 har anställts

Sedan satsningen påbörjades år 2016 har totalt 240 sjuksköterskor anställts. Alla har en fyraårig utbildning bakom sig och har även hunnit arbeta några år. Innan de kommer till Sverige får alla gå en svenskautbildning i ett år. Och väl i Sverige fortsätter språkundervisningen.

– Språket ska såklart fungera, och vi tycker att det säkerställs genom de prov som sjuksköterskorna måste klara här i Sverige.

Dyr satsning

Hittills har 108 sjuksköterskor kommit hit. Men väntan på svensk legitimation är lång, och under tiden får sjuksköterskorna enbart arbeta som trainee och undersköterska. Samtidigt får de lön enligt kollektivavtal.

Är inte detta en väldigt kostsam satsning för Attendo?

– Jo, men alternativet hade varit att köpa sjuksköterskor av bemanningsföretag, och det leder inte till någon kontinuitet för de äldre och inte till kvalitet heller. 

Men varför höjer ni inte lönerna istället, för att locka till er svenska sjuksköterskor?

– Det är så få sökande till våra tjänster att vi aldrig ens kommer till en lönediskussion. Dessutom skulle jag säga att vi har en bra lönenivå.

”Känns fantastiskt roligt”

Till sommaren väntas de första sjuksköterskorna få sin svenska examen. Därefter hoppas Carina Andersson att de flesta ska vilja jobba kvar inom företaget.

– Många säger att de valt Sverige för de tydliga regler vi har kring diskriminering och jämställdhet. Och vad jag vet har alla fått ett bra bemötande på sina arbetsplatser, det känns fantastiskt roligt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer