Foto: Privat

Vårdnadshavare kommer inte längre åt sina tonåringars e-recept

Uppdaterad
Publicerad

Fram till förra veckan var det möjligt för vårdnadshavare att kunna titta på och beställa sin tonårings läkemedel via apotekens e-handel. Men nu är den direktåtkomsten borttagen.

– Det känns märkligt att de ändrar på något som fungerar. Det är faktiskt rent idiotiskt, säger Cecilia Olbin Gard, mamma till Anton med Downs syndrom.

Det nya som införts innebär att vårdnadshavare till tonåringar i åldern 13 till 17 år inte längre automatiskt kan titta på och beställa sin tonårings läkemedel via apotkens e-handel.

Och det är något som Cecilia Olbin Gard är upprörd över. Hon är mamma till 15-årige Anton som har Downs syndrom.

– I vårt fall är det skrattretande att de vill att han ska ta eget ansvar för sina mediciner när hans tal är på en treårings nivå. Varför pajar man en fullt fungerande lösning? säger Cecilia Olbin Gard till SVT Nyheter Väst.

”Nu syns vi inte igen vi funkisföräldrar”

Hon tycker att det borde finnas undantag för föräldrar med barn med intellektuella funktionshinder. Men hon undrar samtidigt hur 13 till 15-åringar som inte har intellektuella funktionshinder ska kunna ta ansvar för sina mediciner?

– Det känns som ett ogenomtänkt beslut. Nu syns vi inte igen vi funkisföräldrar. Det här blir ännu en grej som läggs på oss, säger hon.

”Vården hörde av sig”

Enligt eHälsomyndigheten så är beslutet genomtänkt och det har gjorts en konsekvensanalys efter

Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på eHälsomyndigheten. Foto: eHälsomyndigheten

samtal med organisationerna Funktionsrätt Sverige, barncancerfonden och branschföreningen för apoteken. Det var när representanter för vården hörde av sig till eHälsomyndigheten som de upptäckte att de inte hade anpassat sig till gällande sekretesslagstiftning.

– Enligt vården så riskerar tonåringar att råka illa ut ifall deras uppgifter ligger öppna för vårdnadshavare. Tyvärr innebär det att det har blivit besvärligare för vissa föräldrar. Det är ett komplicerat område, säger Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på eHälsomyndigheten.

Vad kan ni göra för att underlätta för dessa föräldrar?

– Vi uppmanar föräldrar att prata med sitt apotek. Det finns olika tjänster för att underlätta. Man kan bland annat abonnera på läkemedel från olika apoteksföretag. Det finns apotek som har lösning på hur man ska hantera e-handel, säger Erika Burlin Hellman.

Syftet med förändringen är att följa offentlighets- och sekretesslagen. För tonåringar innebär förändringen ett ökat skydd för den personliga integriteten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.