En varg med viktiga gener har setts i Västra Götaland berättar Nelly Grönborg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Varg med viktiga gener i Västra Götaland

Publicerad

En varghane efter en okänd tik med finsk-ryskt ursprung finns just nu i Västra Götaland. Vargen bär på gener som kan vara viktiga för den skandinaviska vargpopulationen.

Varghanen, som troligtvis föddes i fjol, kan om den parar sig tillföra nya gener och minska inaveln eftersom den inte är nära släkt med de skandinaviska vargarna enligt Naturvårdsverket.

– De skandinaviska vargarna är ganska lika varandra genetiskt sett och kommer det in nya individer så blir det en större variation, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Analyser pågår

Vilken vargtik som är mor till hanen är oklart och fördjupade analyser av det pågår. Det mest troliga är dock att det rör sig om en invandrad tik som inte tidigare har identifierats. Inget dna eller andra observationer av henne har registrerats i varken Sverige eller Norge och inga andra avkommor efter tiken har tidigare kunnat konstaterats.

– Om den här individen har möjligheten att träffa en tik som han bildar par med och får valpar med så kan det vara viktigt, säger Nelly Grönberg.

300 vargar

Enligt den utredning som Naturvårdsverket gjorde 2015 behövs minst 300 vargar i Sverige för att skapa en ”gynnsam bevarandestatus”. Utredningen visade också att det varje femårsperiod behöver komma in minst en ny varg från Finland eller Ryssland som får valpar med en skandinavisk varg, annars skulle stammen behöva vara mycket större för att ha gynnsam bevarandestatus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.