Svenska VM-mästare i vinprovning: Jerker Delsing, Richard Granberg, Mats Burnert, Torgny Almgren och Ulf Palmnäs. Foto: Kristina Berggren

Världens vassaste vinnäsor finns i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ett nytt världsmästarlag. Detta efter VM i vinprovning som gick av stapeln i helgen, och där ett till stora delar västsvenskt lag kammade hem guldet.

I lördags plockade det svenska laget hem VM-guldet under VM i vinprovning i Nuit Saint George, Frankrike. Grenen var ”blindprovning” där varje lag får smaka 12 olika viner för att sedan försöka gissa druvsort, land, region och år på vinet.

Mats Burnert, lagledare för det svenska laget, kan inte hålla tillbaka glädjen över storvinsten.

– Det känns helt fantastiskt, det är helt sagolikt! säger han.

Spottas ut

Tävlingen arrangeras varje år av den franska tidningen La Revue du Vin de France, och i år var det 24 lag från hela världen som tävlade.

– Man får tio minuter per vin för att smaka och analysera, berättar Mats Burnert.

Det viktiga är att titta på utseendet, sedan dofta och sedan smaka. Men inte svälja.

– Man måste vara skärpt, så man spottar ut vinet. Det är lite dystert emellanåt, det måste jag erkänna, säger Mats.

Världens bästa sport

Det svenska laget bestod till störst del av västsvenskar; Mats Burnert från Götebortg, Torgny Almgren och Ulf Palmnäs från Trollhättan samt Jerker Delsing och Richard Granberg från Piteå. Dessa vinconnoisseurer har tagit sig hela vägen till landslaget genom att vara med i Munskänkarna, och tävla på först lokal, sedan regional och sedan riksnivå. 

Munskänkarna är en svensk vinprovarorganisation med drygt 26 000 medlemmar som förutom rena vinprovningar även erbjuder kurser och utbildningar, och möjligheter att tävla.

– Det är världens bästa sport! säger Mats Burnert och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.