Markus Bengtsson, arrangör, har lagt ner många timmar på att styra upp tävlingen. Foto: SVT

Världseliten gör upp i bordshockey

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blir det bordshockeyfest i Mölndal med hela världseliten på plats för tävlingen Swedish masters. Spelar gör bland annat Atis Silis, Lettland, som har vunnit VM.

Runt 50 bordshockeyspel packas upp i Pedagogen park i Mölndal. För när världens bästa spelare kommer för att tävla ska allt vara i toppskick.

– Alla bord är hel nya och ska sättas ihop, säger Markus Bengtsson som är med och arrangerar tävlingarna.

Världseliten på plats

Mycket jobb ligger bakom turneringen och på fredagseftermiddagen landade ett plan på Landvetter med 30 spelare från Estland, Lettland och Ryssland. När första pucken släpps på lördagen är är samtliga spelare som rankas som de tio bästa i världen på plats.

– Det är verkligen jätteroligt att alla kommer. Jag vill inte räkna efter hur många timmar vi har lagt ner för att få till tävlingen.

Farten är skillnaden

Atis Silis, är uppväxt i Riga, och 2013 tog VM-guld. Han förklarar att det är en stor skillnad mellan proffs och glada amatörer.

– Det framför allt farten som är skillnaden. Vi vet instinktivt vilken av spak som man ska dra i. Sedan är det också mycket mentalt att hålla sig cool under matcherna, säger han.

– Jag har spelat i 15 år och tränat tusentals timmar. Hemma i Riga är jag klubbkompis med en annan världsmästare.

Hur är det att vara i Mölndal och tävla?

– Förut så var det vi som lärde oss av svenskarna men nu är vi på samma nivå. För att utvecklas så är jag mycket ute och tävlar, säger Silis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.