Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
2020 blir med stor sannolikhet det varmaste uppmätta året hittills i Sverige enligt SMHI. En av effekterna med det varmare klimatet är ovanligt sen mareld längs kusten. Foto: Palle Dahlstedt, Brännö

Varmare klimat ger mareld i december

Uppdaterad
Publicerad

2020 blir med stor sannolikhet det varmaste uppmätta året hittills i Sverige enligt SMHI. En av effekterna med det varmare klimatet är ett ovanligt varmt hav och med det ovanligt sen mareld längs kusten.

Många är det som rapporterat om mareld längs västkusten i vinter. Det normala är annars att mareld syns i augusti och september, men det varma vattnet har gjort att säsongen förlängts.

 - Efter ett år kan man inte säga att det beror på klimatförändring, men med en ökad temperatur kan mareld sent på året bli vanligare, säger marinbiologen Martin Larsvik vid Tjärnö marina laboratorium.

Se också hobbyfotografen Palle Dahlstedts vackra nattbilder från Brännö, tagna natten mellan 17-18 december i år i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet