Hög brandrisk i stora delar av landet. Foto: TT

Varnar för brandrisk inför Valborg

Uppdaterad
Publicerad

April innebär fler utryckningar för Räddningstjänsten än övriga månader. Majbrasorna på Valborg är bidragande.

Brandskyddsföreningen uppmanar till aktsamhet inför Valborg. Enligt en kartläggning som föreningen gjort så är eldning på Valborg i högsta grad bidragande till att april är den månad med flest utryckningar för Räddningstjänsten.

– Vi har gjort den här kartläggningen i hela landet för att kunna arbeta förebyggande. Västra Götaland har flest utryckningar i hela landet och det måste vi fundera på varför, säger Almina Catic, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Väst, till SVT Nyheter Väst.

Den enskilda dag då Räddningstjänsten åker på flest utryckningar på nyårsafton, men därefter är det majbrasorna på Valborg som ger flest larm.

550 utryckningar

2017 åkte Räddningstjänsten ut 550 gånger i april, övriga månader ligger genomsnittet på 350 utryckningar.

– Det är en kraftig ökning och vi ser också att Västra Götaland toppar listan med 550 utryckningar. Stockholm hade 480 och Skåne 310, så det är ganska stor skillnad, säger Almina Catic.

Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen tror att många bränder kan undvikas om man vet hur man eldar säkert.

– De flesta tror att de kan hantera en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av eldning utomhus – och när elden väl sprider sig går det fort. Många bränder i Sverige kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Tips för säkrare majbrasor

Sök tillstånd

Besök kommunens hemsida för att kontrollera att de tillåter eldning. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

Bygg en bra brasa

Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur.

Utrusta dig

Ha en vattenslang redo i närheten av brasan. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa Räddningstjänsten.

Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.