Foto: SVT

Varning: Bada inte här

Publicerad

Vattnet vid två badplatser, en i Tranemo och en i Ulricehamn har förklarats som otjänliga av Havs- och vattenmyndigheten.

Badplatserna Lagmanshagasjön i Tranemo och Åsunden Sturebadet i Ulricehamn tillhör de åtta badplatser i Sverige där man inte ska bada, varnar Havs- och vattenmyndigheten.

Badplatserna bedöms ha otjänlig vattenkvalitet och kommunerna avråder allmänheten från att bada där. Men det beror inte på den ihållande värmen enligt Folkhälsomyndigheten.

Inte helt ovanligt

Det är tarmbakterier, E. coli-bakterier, som upptäckts i vattnet, något som inte är helt ovanligt under sommaren. Men risken att drabbas av smittan är inte större för att sommaren hittills varit varm enligt Anette Hansen, utredare på Folkhälsomyndigheten.

-Sambandet är snarare det att eftersom det är varmt så badar fler människor. Det kan bli så att smitta sprids mellan badande, men det kan också komma från fåglar eller andra varmblodiga djur. Det finns olika källor till bakterierna, till exempel kan det vara en båt som tömt ut avloppsvatten, säger hon.

Bestämmer själva

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats publiceras siffror och resultat från de senaste mätningarna. EU-bad måste kontrolleras minst tre till fyra gånger under en säsong. För bad som inte är EU-klassade bestämmer kommunerna själva hur ofta proverna ska tas.

-Det sker hela tiden att man får mätningar med förhöjda halter av bakterier. Då avråder kommunen tills man har tagit ett prov som visar att vattnet är tjänligt igen, säger Anette Hansen.

Finns det något som tyder på att det är fler platser som får förhöjda halter i år?

-Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara så, men den officiella badsäsongen har inte varit i gång så länge. Det är svårt att säga så här mitt i säsongen. Vi gör en överblick efter sommaren med resultaten från årets provtagningar. Kvaliteten är generellt bra på de flesta svenska bad.

Här bör du inte bada just nu

Mörtebo, Ockelbo, Gävleborg. Senaste prov: 14/6

Steninge, Halmstad, Halland. Senaste prov: 9/7

Maltesholmsbadet, Mälaren, Stockholm. Senaste prov: 6/7

Lagmanshagasjön, Tranemo, Västra Götaland. Senaste prov: 4/7

Åsunden Sturebadet, Ulricehamn, Västra Götaland. Senaste prov: 3/7

Duse camping, Säffle, Värmland. Senaste prov: 3/7

Svartån Hästhagen, Örebro. Senaste prov: 18/6

Svartån Väståparken, Örebro. Senaste prov: 18/6

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.