Foto: TT

Varning för arsenik vid Måseskär

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket slår larm om höga arsenikhalter i havet kring Måseskär. Gifterna tros komma från kemiska stridsmedel i vrak.

– Höga halter av arsenik förekommer i området, halter som är betydligt högre än vad som anses normalt. Höga halter av arsenik kan indikera dumpade stridsgaser, då dessa ofta spetsats med arsenik, säger Ulf Olsson på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

I en tidigare rapport har Sjöfartsverket pekat ut 31 vrak som särskilt miljöfarliga i svenska vatten, utifrån den last och mängd bränsle som fanns ombord då fartygen förliste. 2014 startade projektet ”Miljörisker sjunkna vrak”, ett regeringsuppdrag som har letts av Sjöfartsverket i samverkan med en rad andra myndigheter.

Om några veckor kommer slutrapporten. Men under måndagen släpps alltså en del av innehållet.

– Vi har länge befarat att fartygen som sänktes utanför Måseskär efter kriget är lastade med kemiska stridsmedel som senapsgasbomber. Nu har vi tydliga indikationer på att det verkligen är så, säger Ulf Olsson.

Oroväckande fiske

– Vi har upptäckt att det pågår väldigt mycket fiske i det här området, trots att sjökortet varnar för bottenaktiviteter som exempelvis trålning. Under senaste året kan vi konstatera att det förekommit mycket trålning mellan vraken, säger Ulf Olsson.

Nu tänker Sjöfartsverket föreslå ett införande av ett förbud mot fiske, dykning och ankring i området.

Det kemiska stridsmedlet senapsgas är trots namnet ingen gas utan en trögflytande och klibbig vätska. Avsikten var att den lätt skulle fastna på hud, kläder och föremål. När temperaturen överstiger 14 grader börjar den avge ånga och kan vara farlig att andas in.

När behållare rostar och senapsgasen kommer i kontakt med havsvattnet börjar den att brytas ner. Gasen kan då ge ifrån sig giftiga ämnen och kemikalier, exempelvis arsenik som kan vara skadligt för fisk, alger och musslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.