Man har sett en ökning av antal nyinskrivna covid-19-patienter den senaste tiden. Läkare tror att det beror på förändrat beteende i samhället och uppmanar till skärpning. Foto: TT/Sahlgrenska

Varningen: Ny våg av covid-19-sjuka – Sjukhuset: ”Håll avstånd”

Publicerad

Den senaste tiden har antalet inskrivna covid-19-patienter på Sahlgrenska gradvis sjunkit – något som de själva kallar en platå- och nedtrappningsfas. Nu varnar sjukhuset för att antalet ökar igen, och de tror att det är en direkt konsekvens av att folk ute i samhället har börjat slappna av.

Det är troligtvis på grund av ett förändrat beteende ute i samhället som Sahlgrenska universitetssjukhus nu åter ser en ökning i inflödet av coronapatienter. Det slår sjukhuset fast i ett pressmeddelande.

– Jag vill å sjukhusets vägnar verkligen uppmana allmänheten att ta Folkhälsomyndigheternas rekommendationer på allvar. Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan. Och använd handsprit och tvätta händerna ofta, säger Thomas Brezicka, chefsläkare vid Sahlgrenska.

Han betonar också att alla är sårbara när det kommer till covid-19, och att de flesta som läggs in är under 80 år.

– Det här gäller alltså inte bara de sköraste medmänniskorna. Alla har ansvar för att hålla nere smittspridningen och måste bidra.

Många väntar

Hittills har sjukhuset kunnat ge vård till alla som behöver det, fortsätter han. Men om kurvorna inte går ner nu till sommaren, som är deras mest ansträngda tid, kommer sjukhuset att hamna i ett väldigt svårt läge. Man kommer att få skjuta på viktiga operationer ytterligare, som till exempel vid cancer. Lotta Wassén, operationsresurs i den gemensamma särskilda sjukvårdsledningen berättar:

– Det är väldigt angeläget att smittspridningen och inläggningarna för covid-19 minskar, så vi kan komma igång med den vanliga vården med så korta köer som möjligt.

Det finns också många som väntar på att få sina ”vanliga” operationer genomförda.

– Massor av människor väntar på operation för framfall, inkontinens, höfter, knän och oerhört mycket annat, sådant vi i vanliga fall gör varenda dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.