Foto: SVT / TT

Vårväder och stigande temperaturer i Västsverige under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen väntas vårväder och stigande temperaturer i Västsverige. Men varmare väder för också med sig svagare isar, vilket kan bli riskabelt. 

– Det är inte läge att ge sig ut på isarna i helgen, säger SVT:s meteorolog Jannike Hansen Geitskaret.

Lördagen ser ut att bli molnig och för med sig en del skurar. Men på kvällen klarnar vädret upp vilket följs av en solig söndag med stigande plusgrader. 

– Det blir väldigt milt, med temperaturer som stiger upp mot 5-7 plusgrader under söndagen. Det blir faktiskt lite vårkänsla, säger Hansen Geitskaret. 

Till följd av väderomslaget uppmanar Isäkerhetsrådet till extra försiktighet på isarna under de närmsta dagarna. Mildväder och ökade vattenrörelser gör det mycket vanskligt att vistas på många av våra isar i södra Sverige, skriver man i ett pressmeddelande.

Isarna försvagas snabbt

Isarna försvagas snabbt med plusgrader i luften, förklarar Hansen Geitskaret. Och i kombination med att nätterna blir milda hinner inte isarna frysa till sig ordentligt. 

– Solen äter is och snö ganska fort, och det hinner inte bli någon påfrysning under natten eftersom att det bara blir några minusgrader, säger, Jannike Hansen Geitskaret och fortsätter: 

– Vill man åka pulka får man också passa på nu i helgen för snön ser ut att försvinna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.