Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så påverkas bostadsmarknaden av byggkonjungturen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Västlänken gör att Göteborg är undantag i dyster prognos för svensk byggnadsindustri

Uppdaterad
Publicerad

Den heta byggkonjunkturer är under kraftig nedkylning. Det slår Sveriges byggindustrier fast i en rapport. Fram till 2020 räknar man med att bostadsbyggandet i landet kommer minska med 18 procent. Göteborg är dock ett undantag. Här räknar man med en uppgång på en procent – och anledningen är bland annat Västlänken.

Konjunkturrapporten från Sveriges byggindustrier är deprimerande läsning. Prognosen fram till 2020 är dyster, främst för bostadsbyggandet där man räknar med en nedgång på 18 procent. Västra Götalands nedgång räknas dock bara bli en procent och detta tack vare Storgöteborg.

– Det är en dyster prognos för svensk byggindustri, men Göteborg sticker ut som ett undantag, säger Anna Lönn Lundbäck, chef Sveriges Byggindustrier Region Väst.

Göteborg markant undantag

I Göteborg räknar man med en uppgång med en procent fram till 2020.

– Vi tror att det beror på stora infrastruktursatsningarna som blir en motor även för bostadsbyggandet. Det gäller exempelvis satsningen på Göteborgs hamn, Landvetter flygplats och Västlänken. Stora projekt som sträcker sig över tid hjälper, säger Anna Lönn Lundbäck.

Hon anser att siffrorna i Göteborg även beror på att här finns en välfungerande bransch där politikerna även varit aktiva under senare år.

Göteborgsandan?

– I en positiv bemärkelse i så fall, men det beror även på att man i Göteborg har byggt för lite under lång tid tidigare och det märks, säger Anna Lönn Lundbäck.

Nedgången tog fart 2018

Fram till 2018 hade nybyggnadsinvesteringarna stigit fem år i följd, men då sjönk de med två procent. Enligt Sveriges byggindustrier ligger bland annat den senaste införda kreditregleringen bakom nedgången. Detta ses tydligast genom att bostadsrättsbyggandet har rasat, 2018 med 30 procent.

Hyresrätter steg med tre procent 2018, men enligt konjunkturbarometern är ingen ljusning i sikte utan fram till 2020 faller all produktion.

– Det är en dyster prognos, men göteborgsregionen sticker ut i och med att bostadsbristen inte är löst, säger Anna Lönn Lundbäck, chef Sveriges Byggindustrier Region Väst.

Byggkonjunkturprognos

Visa

Utveckling 2018-2020

Riket

Totalt             – 6%

Bostäder        – 18%

Lokaler            +5%

Anläggningar   +8%

Göteborg

Totalt              +6%

Bostäder         +1%

Lokaler            +8%

Anläggningar   +22%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet