– För oss kom detta helt överraskande, säger Anna Genell, en av dem berörda. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Nya nattliga borrningar för Västlänken tvingar bort boende

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst har rapporterat om att de boende vid residenset i centrala Göteborg nu slipper nattliga borrningar och evakueringslägenheter. Trafikverket fick inte tillstånd att överskrida riktvärden för buller nattetid. Nu är det de boende på Kvarnberget mitt emot Operan som ska gå igenom samma process.

För några dagar sen damp det ner ett brev från Trafikverket hemma hos familjen Genell i västra Nordstan, i centrala Göteborg. Helt utan förvarning fick familjen då ta reda på att från den 28 december till 31 maj kommer störande arbete ske när som på dygnet, dag som natt.

– För oss kom detta helt överraskande. Vi har ju vetat om att det byggs runt om i stan men inte att det skulle innebära något som vi behövde flytta för, säger Anna Genell, en av de berörda.

Västlänken

900 hushåll

Totalt är det 900 hushåll i kvarteren runt Kvarnberget i centrala Göteborg som har fått samma erbjudande om möjlig evakueringslägenhet under sex månader. Detta tre veckor innan jul, mitt i en coronapandemi med hemarbete och stängda gymnasieskolor.

– I bland så krockar ju samhällsutvecklingens intressen med enskilda individers intressen och det är olyckligt, säger Markus Rangmar, delprojektledare vid Trafikverket.

Ännu ingen dispens

– Vi har ju i dag inte fått någon dispens för nattarbeten från Länstyrelsen men valde ändå att gå ut med erbjudandet nu.

Men ni fick ju ett nej för nattligt arbete vid Otterhällan?

– Vi kommer ju behöva en godkänd dispens innan vi påbörjar våra arbeten, och det räknar vi med att vi får innan årsskiftet, säger Markus Rangmar vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet