Sprängningar i berg när Västlänken skall byggas orsakar skador på fastigheter menar konstkoordinatorn Ulla Mogren. Foto: SVT

Västlänken orsakar sprickor i väggar och tak enligt konstgalleri

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningar i berg när Västlänken ska byggas orsakar skador på fastigheter. Det hävdar ett galleri vid Konstepidemin i Göteborg.

– Efter varje skalv så är det nya sprickor, säger konstkoordinatorn Ulla Mogren.

Sprickorna i skarven mellan vägg och tak är tydliga i alla rum på ett galleri på Konstepidemin vid Linnéplatsen i centrala Göteborg. Några hundra meter därifrån är ingången till den arbetstunnel som håller på att sprängas i samband med arbetet med Västlänken. Varje dag upplever personalen i galleriet skakningar när berget sprängs sönder i deras närhet. 

Sprickor längs med fogarna

Ulla Mogren som är konstkoordinator på galleri Konstepidemin visar oss runt i lokalerna, hon går från rum till rum men orden är närmast identiska.

– Här längs alla fogar i hela galleriet ser du sprickorna. Här kan du se det tydligt också, säger Ulla Mogren och pekar på nästan varje skarv mellan tak och vägg. Skarvarna är spruckna och de svarta zigzagmönstrade sprickorna sträcker sig metervis längs med vägg efter vägg i skarp kontrast mot de vita galleriväggarna.

– Efter varje skalv så är det nya sprickor, säger Ulla Mogren.

Tydligast var det för två veckor sedan då det small det till som vid en jordbävning.

– Folk kom in från restaurangen bredvid och sa ”Hörde du, hörde du!?”. Hörde du, sa jag,.. hela huset skakade ju, säger Ulla Mogren.

Måste renovera

Sprängningarna i samband med arbetet med Västlänken har pågått några veckor, och de skador som har uppstått, enligt Ulla Mogren, måste åtgärdas. Omfattningen gör att de måste ställa in en utställning i sommar och ägna sig åt en mer omfattande renovering än de annars tänkt göra.

– Vi måste bredspackla. Vi har ställt in en utställning som vi brukar ha i augusti. Vi hade tänkt fräscha upp lokalerna, men det hade vi tänkt göra på bara några dagar. Nu blir det istället ett helt annat omfattande arbete. Vi kommer behöva hela månaden, säger Ulla Mogren.

Skadeanmälan

Trafikverket har hittills fått in ett 10-tal skadeanmälningar efter att arbetet med Västlänken startat. Men man förväntar sig över 1000 till innan allt är över. Förmodligen kommer dock endast en bråkdel få ersättning i slutänden, men Trafikverket har ett tiotal miljoner kronor avsatta för att ersätta skador orsakade av Västlänken. Skulle något allvarligt gå fel så finns det även en projektförsäkring.

– Jag förstår att människor är oroliga, men de skall känna sig trygga i att Trafikverket vet vad vi gör. Vi har vibrationsmätare på plats och vi har satt gränsvärden för hur mycket och för hur hårt man får spränga. Vi gör allt för att undvika skador, säger Jennie Midler, fastighetsansvarig på Trafikverket för Västlänken. Hela intervjun med Jennie Midler kan du ta del av här.

Ulla Mogren och hennes kollegor har dokumenterat skadorna och kontaktat fastighetsägaren som är Göteborgs Fastighetskontor. I skrivandes stund är det oklart om de skickat in en skadeanmälan till Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.