Åke Jansson upplever skillnaderna i statligt stöd för bredband som orättvisa. Foto: SVT

Västra Götaland får lägst stöd för bredband

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 10.000 personer i Västra Götaland har nu gjort SVT:s bredbandstest. Många har också hört av sig om vad som fungerar bra och inte, en av dem är Åke Jansson från Fristad utanför Borås.

– Jag tänker på det här med fördelningen av resurser till fiberföreningar, här i Västra Götaland får vi bara 40 procent i stöd och Örebro hela 70 procent, säger han.

Är det orättvist menar du?

– Ja, vi betalar samma skatt i Sverige, säger Åke Jansson, sammankallande i Borås samverkande fiberföreningar.

Västra Götaland har lägst statligt stöd i hela landet. Här kan en fiberförening som vill bygga bredband på landsbygden få hjälp med max 40 procent av kostnaderna, att jämföra med 70 procent i grannlänet Örebro och 60 i Halland.

Skillnaderna beror på att behovet av statligt stöd till bredbandsutbyggnad inte längre anses vara lika stort i Västra Götaland som i många andra län.

”Fiffigt sätt”

– Vi använder pengarna på ett så fiffigt sätt som möjligt. Pengarna räcker till dem som verkligen behöver, säger Tore Johnsson, bredbandssamordnare i Västra Götalands län.

Att man hamnat på 40 procents stöd beror till viss del på att regionen kommit längre är andra län, men andra faktorer spelar också roll.

– Vi ska ligga kvar på den nivån för det är där marknaden ligger i dag, men det handlar också om lojalitet mot dem som fått stöd och där det har stämt bra, säger Tore Johnsson.

För närvarande har över 100 fiberföreningar ansökt om statligt stöd i regionen. Stödet är en del av regeringens så kallade Landsbygdsprogram och omfattar totalt 3,25 miljarder kronor. Av dessa är 540 miljoner avsedda för Västra Götaland men länsstyrelsen har hittills bara reserverat 330 miljoner kronor.

Länsstyrelsen handlägger och beslutar om stödet som hanteras av Jordbruksverket. Där ändrade man nyligen begreppet tätort, numera följer den Statistiska centralbyråns definition. En tätort är en ort med minst 200 invånare och där det är maximalt 200 meter mellan husen.

Det innebär att det inte längre utgår något bredbandsstöd till tätorter med fler än 200 invånare, här anses utbyggnaden klaras på kommersiell väg istället. Men denna definition gäller sedan flera år tillbaka i Västra Götaland, nu följer övriga landet efter.

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet